Det här är en kalasgod kaka som smakar av både saffran och apelsin. En krämig topping med phiadelphiaost får kröna detta bakverk som passar fantastiskt fint till julens fikastunder. Kanske den redan kan komma till pass inför helgen, när nu det tredje ljuset skall tändas i adventsstaken.
Saffran- och apelsinkaka
12 bitar
200 g smör
0,5 g saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl strösocker
1, 5 dl grädde
1 apelsin, rivet skal och saft
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Topping:
100 g smält smör
100 g phiadelphiaost
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal och saft
Garnering:
Apelsinskal eller flagad choklad
1. Smält smöret och låt det svalna. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel.
2.Vispa ägg med socker till vitt och pösigt. Vänd ner av saffran, grädde, smör och apelsin.
3. Blanda mjöl och bakpulver tillsammans, rör ner i smeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i 175°C, ca 4o minuter.
6. Vispa ihop ingredienserna till toppingen. Bred smeten över kakan och garnera med apelsinskal eller lite flagad choklad.
Mmm, ser mycket smaskig ut, härliga smaker ihop!
Martina, en kalaskaka som sagt var. Ett alternativ till traditionella lussebullar om man inte har tiden på sin sida.
den fick jag på adventsfika den första advent. värdinnan hade dock dubblat satsen frosting, myyycket gott!!
carolina, vilket gott adventsfika du fick. 🙂
I det här receptet är det apelsinsmak i toppingen. Vi bakade två kakor och frostingen räckte gott och väl för dessa.