De här små goda bröden kom till förra veckan när vi hade gäster på besök. Originalreceptet hittade jag i Allt om Mat men med några mindre förändringar blev det fetaostbröd på vårt vis. Vi valde bort formarna av metall, det känns inte nödvändigt och gynnar inte miljön. Valnötter är en fin kombination tillsammans med fetaost men det kan vara besvärligt för de som är nötallergiker så därför fick de också utebli.
Fetaostbröd
16 st bröd
25 g torrjäst
300 g vetemjöl
450 g durumvetemjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
150 g fetaost
olivolja
fetaost
1. Blanda de torra ingredienserna med varandra, men spara några deciliter av mjölet till utbakningen.
2. Värm vattnet till 40 °C eller till temperatur som står angivet på jästpaketet.
3. Arbeta ihop degen länge och väl till den släpper kanterna.
4. Jäs degen under en bakduk till dubbel storlek, ungefär en timme tar det.
5. Dela degen i 16 bitar och trilla dem till runda bullar.
6. Lägg dem på en plåt och tryck i en bit av fetaosten i varje bulle. Spara lite ost till garnityr.
7. Pensla med olivoja och strö lite ost på toppen. Låt bröden jäsa i ca 30 min.
8. Grädda bröden i ugnen på 250 °C i 15- 18 min till fin färg. Låt svalna på galler.
Mums vad gott! Jag vill ha fetaost i ALLT numera. Vi har nyligen frossat i fetafyllda biffar och fetadipp (ej med på bloggen, vi lagar annan mat också ibland….)
Många hälsningar från fröken Dill
Fröken Dill, inte fel att bli periodare på fetaost. Idag blev det en fetadressing för oss, gott, gott…Ha de fint!
Anna, Brysselkål som är så gott. Det låter som en god middag.
DET låter som ett bröd i min smak! Själv ska jag göra brysselkål med fetaost till middag i kväll, ska bli spännande… Ha en bra dag!
Vad gott det låter, måste prova!
Susie, lite omväxling på bröden är gott.
Goda bullar det där Mimmi!
Jag gillar fetaost i det mesta. Hur har ni det i ”södern”? Här har det varit som ett julkort så länge men nu är Gumman Tö här och förstör allting.
Ha det fint/kram Karin
Karin, jo de blev gott! Vi har också haft ett vintervitt landskap men tyvärr tog mildvädret över igen. Kram Mimmi