I byn Bjälverud, som ligger vackert belägen invid sjön Fryken, hittar man ett av de små smultronställen som erbjuder småskaligt mathantverk. Detta är en av flera lokala producenter som samlats under namnet ”En smak av Fryksdalen”. Just här kan man hitta den mest delikata lax som kan smakas, både varm- och kallrökt med variation. Det är inte alls konstigt med tanke på att mannen bakom redan som barn lät sig omsvepas och inspireras av fiskegubbarnas rökångor på ön Bornholm. Det var både från de bolmande piporna som satt i mungiporna, men även från rökerierna som minnena slingrade sig in och följde den långa vägen till Värmland.
Den röda fisken tas från Gustavalax i Gustavsfors och förädling sker hos Göran Modig i hans unika rökeri i Bjälverud. Vi är många som fallit för denna förnämliga fisk. Selma Spa i Sunne och dess kökschef är bara en i mängden. Själv så har jag smakat den vid flera tillfällen och det är den godaste varmrökta lax som jag provat här i Värmland. Lagom sälta, rökt med björk och al till en kärntemperatur på 72°C är några av de vinnande knepen.
Ett sätt att servera den varmrökta laxen är tillsammans med hjortroncréme och kokt potatis. Vill man ha ett passande vitt vin till så är det ekologiska vinet Palin Chardonanay 2007, 99464, Chile Casablanca, 89:- ett utmärkt förslag.
Gör gärna ett besök på gården här finner ni förutom den finast förädlade fisken, charkprodukter som korvar, skinkor och viltprodukter som torkats. Allt på råvaror som är lokalt producerade och kryddorna är naturligtvis kravmärkta.
Ett smultronställe som ger smakprov på de mest delikata fisk- och charkprodukter.
En nöjd mathantverkare med sin varmrökta lax som precis gått klart i röken..
Var kan man hitta dessa delikatesser?
Gårdsbutiken i Bjälverud eller www.delikatmat.se
Semla Spa+
ICA – Toria, Torsby
Stöpafors lanthandel
Bondenära Värmland Internetbutiken
Diverse marknader – Härnäst på Mårbacka Julmarknad 5-8/11 och Stöpafors marknad 22/11.
Hej! Har precis kommit hem från julmarknad på Mårbacka där Göran bjudit på en ny laxinläggning, i stället för sill, som var jättegod. Rekommenderas
Git, så spännande det låter. Den vill jag gärna prova vid tillfälle.
Låter såå gott!
Karin, den laxen kan jag varmt rekommendera.