Vi har fortfarande kvar av våra äpplen, fruktskålen är fylld och frestar med Aroma. Tog tre äpplen, några nypor av kardemumma som kommit med en god vän den långa vägen från Zanzibar. Dagen till ära den enklaste smet som bara är att röra ihop, varken el- eller handvisp behöver brukas. Bred varsamt ut i en långpanna, garnera med skalad och klyftat frukt, dofta över med kryddan från ön och avsluta med hackad mandel.
En enkel match men vilket vansinnigt gott fika!
Äppelrutor
200 g smör
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 st äpplen
1-2 tsk kardemumma
1 dl mandel
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och rör ner i smöret. Blanda sist i äggen till en slät smet.
3. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
4. Skala och dela äpplena i klyftor. Tryck ner dem i smeten och smaksätt med kardemumman.
5. Mixa eller hacka mandel och strö den över.
6. Grädda mitt i ugnen i 175 C° ca 35 minuter.
7. Låt kakan svalna och skär i rutor.
mycket bra inlägg, jag skriver om ungefär detta i min blogg:
kvarterskrogen.blogg.se
Dom var smarriga!
kvartersmästaren, tack för fina ord!
Det blir spännande att se vad du bjuder på….
Ida, bra då får vi baka dem fler gånger.
Värt besök avslutades med den allra godaste äppelkaka. Den ska jag göra till helgen
Git, trevligt att ha er här. Hoppas kakan smakar till helgen. Vi får allt baka en ny omgång för det är tomt i kakburken.
Hej Mimmi vilka fina äppelrutor, jag borde verligen ta och baka något jag också men jag orkar oftast aldrig hemma. Jag kanske får för mycket av det på jobbet 🙂
Ha en skön helg mvh Daniel
Daniel, tack snälla! Förstår om du vill hinna med lite annat också i ditt liv.
Ha det gott/ Mimmi