Den sista fina dillen som stod i drivbänkarna klippte jag helt sonika ner och körde till en slät dillolja. Förvara den kallt och mörkt så står den sig ett par månader, om den nu inte går åt fortare. Jag har använt oljan som garnityr till soppor, smaksättare i sallader och bara så där när dill ska till.
Är inte så förtjust i att slänga in allt i frysen när det är skördetid. Det här sättet passade mig bättre. En flaska med koncentrat av dill och rapsolja som står på skafferihyllan är lättare att ta fram.
Är detta något du skulle ha nytta av i köket?
Har du någon favorit av örtolja?
Dillolja
5 dl färsk dill
3 dl rapsolja, ekologisk
1. Mixa dill och rapsolja till en slät olja.
2. Häll upp på flaska. Förvara kallt och mörkt.
3. Används som garnityr på soppor, smaksättare i sallader och när dill ska till.
Hej, jag har också börjat matblogga, kolla gärna in min blogg. =)
Hej A-S!
Kul att du också dragit igång en matblogg. Lycka till!
Vad gott med dillolja! Tänker direkt att det måste vara gott att ringla över fiskgryta. Tyvärr gick min dill åt i sommar och jag brukar vilja ha lite i frysen, men det ska bli ett större land till sommarn (håller tummarna för en tidig vår och en grävsugen man!) jag har en skål med blåbär i kylen som jag borde göra något av, orkar jag sen så testar jag dina muffins.
Sköt om dig/kram Karin
Karin, ja fiskgryta var det länge sedan, härlig höstmat de med. Örter kan man inte få för mycket av till köket. Har torkat en hel del som jag ska lägga i skafferiet. Vill också utöka med några kvadrat till nästa säsong. Hör och häpna vi har ingen pepparrot och de måste jag bara se till att få nu.
Ha de gott och kram/ Mimmi
Visst är det gott med dillolja! Jag gjorfde det till en fänkålssoppa för några veckor sedan. Både vackert och gott! Dock inte från egenodlad dill, som du, utan ”köpedill”.
Jag har varit en slarvig läsare; har många matbloggar jag försöker följa, men oftast räcker tiden bara till att skriva i den egna numera. Vådan av att förvärvsarbeta och ha familj ;).
Annika, så gott med fänkålssoppa. Vi hade bara kryddan fänkål i landet i år, så jag får slå på stort och köpa mig några knölar. Det kör ihop sig ibland med allt som ska till, även med bläckfiskarmar, blir det svårt med allt man vill.
Hoppas allt är väl med dig och din familj/ Mimmi