Nu är det mesta skördat från trädgården. Endast grön- och svartkålen står kvar i sina rader med lite annat som ska få övervintra därute. Så här års behöver då inte inköpslistan bli alltför lång eller svår att införskaffa. En hel del finns i nätsäckar, inlagda, syltade eller saftade. Det som jag tycker är en av de roligaste utmaningarna med matlagningen här hemma, är just att använda så mycket som möjligt av vad som finns i förråden.
När vi väntade vänner till lördagen ville jag inte göra det alltför komplicerat. Tänkte att allt behöver inte vara perfekt planerat och färdigställt. Det får gärna donas och dofta lite allteftersom kvällen kommer. På eftermiddagen satte jag igång en god höstgryta på högrev som fick puttra på i någon timme. Köttet var verkligen fint och av hög kvalitet, fett som var insprängt gjorde grytan än mörare. Vi tar vårt kött ifrån Persfolk gård som ligger här i Fryksdalen. Det är detaljstyckat, packat och uppmärkt när man hämtar sin andel vilket är mycket praktiskt och bekvämt. Därtill lite rökt sidfläsk i tärningar, ett par gula lökar som skördas från en fläta mitt i köket, höstens guldgula kantareller och väldoftande örter från drivbänken. En hel del rött vin gjorde sitt till för att skapa en mustig och rustik höstgryta.
Förra helgen bjöd jag på jordärtskocka till förrätten, nu blev det som tillbehör till den gudomliga grytan. Blandade lika delar av skockan samt av palsternacka med en lök som jag sjöd sakta. Mixade samman till den slätaste puré smaksatte med aningens salt. Bara några kokta potatisar och tallriken bjöd på höstlig spis.
Inledningen på denna kväll fick bli lite plock av smått och gott. En starter med krämig ostdipp där grönsaker och brödbitar passade att doppa. Skålen med finskuren sallad av potatis, tomater och sältan från sardeller, pigg hetta från både Monkeyface och Jalapeno och upplagda i en korg med rostade bitar av baugetter. Egentligen ingen förrätt men vi åt den som så.
Avslutningen med smörstekta äppelklyftor med kryddor som kanel, ingefära och kardemumma. En krispig krokant på pekannötter som snabbt fick svalka sig i frysen medan jag la en sista hand på efterätten.
Tre rätter på i huvudsak trädgårdens och traktens råvaror.
Potatis och sardellsallad serveras på rostat bröd…
Ostdippen som smakade till grönsaker och bröd…
Jordärtskocka och Palsternackspuré
200 g jordärtskocka
200 g paltsternacka
1 gul lök
2 dl cremé fraiche
några droppar limejuice
lite salt
1. Skala, ansa rotsakerna och löken. Skär i mindre bitar och koka dem mjuka.
2. Mixa allt tillsammans med creme fraichen. Smaka av med lime och lite salt.
Aroma smörtekt i kryddor toppad med krokant och glass..
Låter helt fantastiskt gott, från början till slut!
[…] 1. Börja med att blötlägga svampen om du använder torkad. Skär högreven i bitar. Skär det rökta sidfläsket i tärningar. Skiva löken och vitlöken i tunna skivor. 2. Bryn köttet och fläsket i smöret i en gryta. Tillsätt bägge löksorterna och kryddkvistarna, fräs med en stund. 3. Slå på av rödvin, vatten och libbstickan. Låt grytan koka upp och skumma av. Puttra under lock i ett par timmar eller tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar. 4. Finstrimla purjolöken. Krama ur vattnet ur svampen. Börja att fräsa svampen i smör och tillsätt purjon i slutet. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt svamp- och lökfräset i grytan strax före servering. 5. Servera med kokt potatis eller ris och gärna med puré på någon rotsak, förslagsvis kronärtskocka- och palsternackspuré. […]
Vilken brakmiddag Mimmi! Vad kul när nästan allt kommer från dina egna odlingar. Jag ska testa din puré som tillbehör när jag gör älggryta nästa gång om jag nu får tag på skockorna här.
Ha det fint i höstrusket!
Kram Karin
Karin, det är så gott med mustiga grytor nu när hösten är här.
Purén måste du bara laga till. Len konsistens med mycket smak av jordärtan. Bra brytning mot grytan också.
Matglada kramar/ Mimmi
Visst är det helt underbart att kuna använda sina egenodlade grönsaker till matlagningen, odlar så mycket jag kan och får plats med och proppar frysen full framåt hösten.
Martina, jag kan bara hålla med. Tycker man att det är roligt med egen odling så är det de mest meningsfulla man kan syssla med.
Menar Mimmi 🙂
[…] Vanligt är att inta denna knöliga genom att förena den med någon annan knöl eller rotsak från köksträdgården. Ett av mina lyckade köksäktenskap, var när vi hade vänner här, då åt vi en höstgryta på högrev och till den serverades en passande Jordärtskocka & Paltsternackspuré. […]