En klassiker som bara måste till när söndagssteken står på bordet. Det här tillbehöret var det som smakade absolut bäst bland de som bjöds när man var barn. De gröna kokta ärtorna var aldrig populära, morötterna föredrogs om man nu nödvändigtvis var tvungen att ta från den karotten.
Skivor av den saftiga steken och den gräddiga brunsåsen gick ner med god aptit.
Mamma kunde göra en snabbare variant också om så behövdes. Skivor av cucummis, lite strösocker, stänk av ättikssprit och så lite vatten. Det hela fick dra helt kort i en skål. Nedan hittar ni dagens recept så som den serverades i söndags.
Är det någon som känner igen sig?
Pressgurka här gjord på inläggningssorten, Rhensk Druv…..
Pressgurka med honung
400 g gurka, slanggurka eller inläggningsgurka
2 msk honung
1 msk ättikssprit
1 dl vatten
1 krm salt
rikligt med persilja
1. Skala och skiva gurkan i tunna skivor.
2. Strö på salt och låt dra en stund.
3. Blanda ättiks- och honungslagen, slå den över gurkorna.
4. Hacka persiljan och strö över inläggningen.
5. Lägg en tallrik över och ställ en tyngd över. Låt gärna dra i någon timme innan servering.
Så fantastiskt gott det är med pressgurka. Det är nostalgi för mig 🙂
Håller med. Ett måste till söndagssteken!
Helena, trevligt att fler känner nostalgi inför denna enkla men så goda anrättning.
Dennis, så bra då blir vi några gurkvänner.
Må så gott/ Mimmi
Älskar den gurkan också men det måste vara extra gott när du odlat den själv. Kanske jag ska testa gurka nästa år? Du får tipsa mig om nån bra sort när det närmar sig vår.
Ha det gott/kram Karin
Karin, så gott så. Vi får höras när det närmar sig. Kram Mimmi
Det låter verkligen gott med honung i. Det måste jag prova, honung är så nyttigt och gott, jämfört med socker.
Birgitta, visst är det härligt med honung. Vi har äntligen bin här på vår gård igen. Nu är det i två afrikanska kupor som mannen snickrat ihop.
..Och så lite finhackad chili…………….mmmmmm
Anneli, det får vi testa nästa gång…..
hur länge håller den i kylen ?
Anna S, om det nu mot förmodan 😉 skulle bli något över efter måltiden kan du förvara den en vecka i kylen. Tycker dock att den är godast när gurkan fortfarande har något av sin spänst kvar.