Nu ligger det färsk fläderjuice i frysen. Vi körde bären i råsaftscentrifugen och hällde upp den direkt på flaskor. Tanken är att den svarta saften skall stötta vid förkylning eller tas i glas som piggapådrink när trötthet tränger sig på. Lite beska och syrliga bär är det men med en sked honung och några droppar citron kommer det att bli en dryck som smakar i influensatider. Därtill skall den vara milt smärtstillande och är mest känd som hals- och hostmedel. Min kära granne operasångerskan, har beundrat den översållade busken och berättat om vilken räddande ängel de svarta små safirerna kan vara.
Fläderbusken har gett fantastiskt fina bär i år….
… och skörden blev riklig.
Vilken skörd! Härliga bilder, här uppe i Jämtland har vi tyvärr inga såna fina bär. Men gott om häggbär. Blir god saft och likör av dem med.
Ha det bra./ Birgitta
Åh vad det ser läckert ut! Funkar det att köra bär i råsaftcentrifugen så kan det vara värt att försöka med mina slånbär med kanske!
Ser riktigt fint ut. Flädersaft är så förbannat gott! Vardagslyx!
Birgitta, det är sådana skördar som gör en glad. Det låter gott med häggbär, inget som jag provat på däremot.
Anna, ja varför inte. Vad vill du göra med dina slånbär?
Dennis, visst är det härligt när man kan få sådan nytta och glädje av en buske i flera steg. Skål för flädersaft!
Må så gott med er/ Mimmi
Har en liiiiten fläderbuske i trädgården så nu blev man ju rejält avundsjuk…
Fred, vår första fläderbuske var en tanig liten en. Kargt och eländigt hade den det till råga på allt så tog vi helt kål på densamma när snösvängen drog igång. Den som vi nu har fick en fin plats med bördig jord och söderläge, dock något blåsigt./ Mimmi
Brukar göra flädersaft av blommorna på våren och har även provat att göra på bären men tyckte inte det blev lika gott men att pressa dom i centrifugen verkar ju vara ett bra alternativ, det ska jag testa. Bra om det funkar mot halsont också, det brukar ju komma till vintern….
Martina, saft på blommor kan göra en salig. Ser fram emot att testa juicen snart….
”ät ej råa bär då de är giftiga” läser jag på ett recept på Receptfavoriter, det kan väl inte stämma?
Karin, den fläder som jag skriver här om är en, Sambucus nigra. Den går bra att safta på men även att ta tillvara bären.
Här kan du läsa mer http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1205
Däremot finns det även druvfläder s.k falsk fläder. Den ger röda bär och är endast en prydnadsbuske men växer även vilt.