Så blev det några burkar gelé av de svarta vinbären. Sen skörd innebär att det finns mindre av naturligt pektin i bären och då kan man tillsätta lite extra själv. Nu smaksatte jag min med några kvistar av lavendel så därför ville jag också ta med av äppelpektin för att gelén med säkerhet skulle gå ihop.
Mannen gjorde en omgång naturell svartvinbärgelé och den gick ihop utan någon tillsats. Gör gärna ett s.k gelé- och marmeladprov för att se om den gått ihop. Beskrivning och bild finnes lite längre ner.
Burkarna steriliseras enklast genom att ställa dem i ugnen, 110 °C ca en 1/2 timme. Locken kokade vi i vatten ca 10 min. Fyll sedan på de varma burkarna ändå upp till kanten och skruva åt locken hårt. Gelé krymper något när den kallnar.
Ni får två recept idag. Det första bjuder på en svag ton av lavendel, kanske för de som är lite småtokiga och vill prova på något nytt. Annars finns den klassiska till er som föredrar rena smaker.
Svartvinbärsgelé med lavendel
1,5 l svarta vinbär
3 kvistar lavendel
2,25 dl vatten
1. Koka alltsammans 10 – 15 min till all saft kokat ur.
2. Slå upp i silduk och låt självrinna däri.
0, 5 l saft
400 g socker
3 tsk äppelpektin, vid sen skörd eller som här vid tillsats av annan smak.
1. Koka upp saften. Ta grytan från värmen och rör i socker utblandat med pektin, ta lite i taget så det får smälta eftersom.
2. Låt det hela få ett ordentligt uppkok och ställ åt sidan för att dra en liten stund.
3. Gör ett geléprov. Ställ ett tefat i frysen en stund. Häll upp lite av gelé på fatet och dra ett streck igenom. Om spåret inte flyter ihop är det klart. Koka annars kraftigt i ca 5 minuter till.
Svartvinbärsgelé grundrecept
1 l svarta vinbär
1, 5 dl vatten
1. Koka alltsammans 10 – 15 min till all saft kokat ur.
2. Slå upp i silduk och låt självrinna däri.
800 g socker
1. Koka upp saften. Ta grytan från värmen och rör i socker lite i taget så det får smälta eftersom.
2. Låt det hela få ett ordentligt uppkok och ställ åt sidan för att dra en liten stund.
3. Gör ett geléprov. Ställ ett tefat i frysen en stund. Häll upp lite av gelé på fatet och dra ett streck igenom. Om spåret inte flyter ihop är det klart. Koka annars kraftigt i ca 5 minuter till.
Jag får nog ta och bekänna mig till gruppen tokiga, Mimmi, för jag gillar att pula in lavendel i lite av varje: http://skafferiet.taffel.se/2009/07/23/istallet-for-bad-muffins/
Anna, så bra! Då blir vi några som vill sälla sig till de småtokigas sällskap.
Haha, jag får väl också räkna mig som småtokig då, skulle definitivt prova receptet med lavendel om jag bara hade några svarta vinbär.
Annica, känn dig välkommen du med…..
Vilken fin blogg du har! =)
Filibabba, men tack så mycket snälla du! =)
Svarta vinbär är ju så ljuvligt gott!!
Jag mitt lilla nucko tog ju bort de gamla svartavinbärsbuskarna här när vi flyttade in o vårt hus 2006 och sen har det inte kommit in nya. Det får bli ett projekt 2010 🙂
Fin blogg!!
http://www.helenaljunggren.com
Hej,
måste absolut testa lavendelversionen! Men visst är det väl 0,5 LITER saft, inte dl…? Ja och hur tror du det funkar med att använda vinbär som redan fått sig en tur i frysen, påverkar det pektibnhalten?
Hej Mimmi
Din gelé ser riktigt fin ut kul att se. Hs det så bra mvh Daniel
Nic, tack för att du sa till om min felskrivning i receptet. Nu har jag korrigerat till en 1/2 l saft, precis som du misstänkte. Bären blir blötare av att ha varit frysta och då får man tillsätta lite mer pektin.
Hej Daniel, tack den blev riktigt lyckad. Ha det gott!
[…] Svartvinbärsgelé med lavendel och naturell […]
Helena, ursäkta det sena svaret men dina kommentarer hamnade i spamfiltret av någon tokig anledning.
Svartvinbär är ett måste. Se upp bara, stort begär skapas lätt av dem.
Roligt att du gillar bloggen, tack och tack! 🙂
Åh så spännande!! Nu har jag genast hittat två recept ur din blogg som måste testas 🙂 Tack för en fin och inspirerande blogg. Ska genast testa lavendelvarianten. Undrar hur det funkar med mynta i som en variant? Hmm.. måste testas det med!