I fredags plockade vi av de vita vinbären de tycker jag har gett de finaste hängena i år. De röda har inte riktigt hängt med i år om man så säger, men de som var fick komma med in. Dessa sorter har nu förenats i den lilla damejangen.
Några buskar av de svarta har blitt till gelé, mannen gjorde en egen omgång, kokade mina med en knippa väldoftande lavendel. Vilken smakexplosion de svarta vinbären bjöd våra munnar på i sin koncentrerade form.
De röda runda som blev över fick toppa den gudomligt goda kolapajen. Syrligt och sött vilket systerskap.
Vinbärsplock – lite smått och gott.
augusti 17, 2009 av mimmismat
Publicerat i Frukt och bär trädgården | Taggad kolapaj, matblogg, mimmismat, röda, recept, sommarens bär, svarta, tips, värmland, vinbär, vita | 8 kommentarer
8 svar
Kommentera Avbryt svar
Arkiv
Mest lästa inlägg
- Hjortentrecote med trattkantarellsås & potatis och jordärtskockspuré
- Rallarros en vårprimör från naturens skafferi
- Björksav blir Björksirap
- Sticklingar till årets nya bärbuskar
- Mormor Idas Kubbar
- Mjukkaka i Tulikivin
- Skrädmjölsvåfflor
- Tunnbrödsblöta på mammas vis
- Renskav med trattkantareller och gräddig sås
- Mormor Idas rimbobullar
Kategorier
- Djurliv (6)
- Kallkällan (18)
- Varma drycker (10)
- Köksträdgården (104)
- Örtagården (6)
- Frukt och bär trädgården (28)
- Mammas pytt i panna (10)
- Mimmis skafferi (392)
- Efterrätter (58)
- Förrätter (23)
- Fikabröd (41)
- Matbröd (32)
- Sås och fonder (19)
- Smårätter (56)
- Tillbehör (23)
- Varmrätter (155)
- Mormors kakburk (6)
- Naturens skafferi (9)
- Okategoriserade (39)
- Produkt test (2)
- Reportage från bygda (42)
- Reportage utanför bygda (20)
- Skogens skafferi (16)
- Trädgårds-Tävling (2)
- Värmlandsmat (7)
Bloggportaler
Småskaliga mathantverkare
Värmlandsmat
Pajen ser helt ”livsfarlig” ut. Gu så gott! Kolapaj är underskattat!
På återseende,
http://www.HelenaLjunggren.com
Ja det är dags att plocka av mina bär också men jag har bara svarta vinbär. Det ska bli frost här inatt sägs det och det vill inte jag ha alla redan. Det är väldans gott med syrliga bär till det där söta men jag har bara testat med lingon.
Sköt om dig Mimmi
Å, vinbär är barndom trygghet och sensommar! Härligt.
Karin, fy för frost i Augusti! Ja Lingontider ligger ju framför oss. Ha de gott!
Josefina, det är något alldeles speciellt med vinbär.
det ser underbart gott ut! vinbär är verkligen riktigt gott och nyttigt också 🙂
Vilken lyx att bara kunna plocka så där…
bakmammorna, det är fint med nyttigt och gott samtidigt. 🙂
Nadja, jo det är det verkligen. Finns ingen bättre tid på året än sensommar och allt som kan skördas från trädgården.
Helena, spamfiltret har plockat bort alla dina kommentarer av någon konstig anledning. Men nu har jag hittat dig. 🙂
Vi mumsar gärna i oss av en kolapaj med syrliga bär.
Känn dig välkommen åter/ Mimmi