En metares middag kan serveras på detta vis om nu fiskelyckan står en bi vill säga. På väg från sjön kanske densamme har turen att snava över några kantareller som genast slinker ner i fiskemössan. Visst låter det för bra för att vara sant, riktigt så lätt har inte vi lyckats med våran fångst.
Dessa abborrar fick vi efter en fisketur när vi var upp till Björnträsk och hälsade på min mor tidigare i somras. Vi ankrade utanför bastun och där är bästa stället runt hela sjön. Nu vet ni det om ni har vägarna förbi och känner för en sväng med båten på Björnträsket. Det är där abborrgrundet ligger och de riktigt läckra matabbisarna lurar och väntar. Tusenbröderna simmar liksom runtomkring men hittar man rätt så hugger de fina fiskarna i snabb takt. Bäst nappar de om man lyckas få en mask som larvar sig och far runt lite extra. Vet du vad som är det näst bästa betet efter den larviga masken? Tro det eller ej men det är faktisk majs. Värmen, solen och torkan som norrbottningarna nu lidit så ohyggligt av i sommar har även gått hårt åt på maskbeståndet i potatislandet. Det var då vi tog till plan B på inrådan från en Lakaträskbo och agnade med gula korn på våra krokar. Napp, det funkar faktiskt.
Angående kantarellerna så har det kommit hem till vårt kök efter en tur i skogen, med korgen på armen, i den något blötare skogen än den i norr.
Ha nu en bra fortsättning på den senare delen av sommaren…..
Abborrfiléer med smörstekta kantareller
4 pers
600 g abborrfiléer
1 dl vetemjöl eller grövre sort om så önskas
1 tsk salt
smör
200 – 300 g kantareller
smör
salt och vitpeppar
gräslök
Tillbehör:
800 g färskpotatis
100 g brynt smör
Vad härligt ni verkar haft det och tänk om jag vetat att ni var i krokarna och fått bjuda på fika! Nästa gång måste du höra av dig! Den där kakan med anisisop lät spännande, jag har blå isop funkar det lika bra tror du?
Så gott det ser ut! Aborre är ingen vanlig fisk i vårt kök. Här blir det mest firrar från det salta havet, Just nu nyfångad makrill, stekt med dill och stuvad spenat därtill. Pappa fiskar och med lite tur så kommer en påse filéer då och då :). // Anna-Lena
Karin, vi har haft det så himla bra att jag inte alls ville åka hem.
Förstod inte först jag närmade mig att det var dina hemtrakter. Men tack för inbjudan, den ska jag ha i minnet.
Tror hellre jag skulle ta citronmeliss eller mynta i brist på anisisop.
anna-Lena, makrill nyfångad. Jo tack gärna och med spenat som är så tokgott till. Vi kan väl byta några firrar med varandra. 🙂
Ha en bra kväll med er/ Mimmi
Abborre och kantareller är helt perfekt!
Tycker fröken Dill
Åhh gud så gott! Å så ska de va Gene tunnbröd till också! Björnträsk… där var jag mycket när jag var liten!! Roligt var att bada vid bryggan när det regnade på sommarna vattnet var varmt… bara man doppade tårna så kom abborrarna och bet en… 🙂 Jag får bara en massa nostalgitrippar när jag kikar in hos dig och så vill jag hem till norrland igen!! NU på en gång!!
Fröken Dill, så sant som det är sagt.
Kryddburken, jomenvisst! När vi halstrar fisken måste jag ha tunnbröd till. Fick faktiskt tom sådant som var bakat i en bagarstuga i närheten.
Undrar om det är samma Björnträsk? Var ligger din sjö belägen?
Kom förbi mig bara så drar vi dit en sväng. 🙂
Åh så ljuvligt. Jag önskar frysen vore full av aborre i stället för som nu – MÖRT. Till kräftfisket…..
Åh gud vad gott det ser ut! Kan verkligen känna de rena smakerna i munnen. Nu blev jag hungrig – igen! Farligt att läsa en massa matbloggar så här på kvällen 😉
annamaria, oj då vad spännande med kräftfiske. God fångst!
Ia, det blev en lyckad middag tillslut.
Vad smarrigt!!!
Aha då vet jag att det är skillnad på din och min isop:) Hoppas ni svänger in nästa gång!
Pinglan, måltiden var verkligen en av sommarens höjdpunkter.
Karin, ja det är det. Den vanliga isopen passar till sallader, soppor, grytor. Anisisopen med sin lakritston tycker jag är spännande att testa i kakor odyl. Tack, vi tar ett gärna ett stopp nästa gång.
Majs?! Det var någonting nytt, men färgen lockar nog många.
Jag har aldrig testat kombinationen aborre, kantraller men det lät ju inte helt fel. Fisken har du bara panerat i mjöl och sedan stekt?
Emma
Emma, det är en riktigt sommarhit vill jag lova. Endast lite mjöl,salt och vitpeppar att vända fisken. Mycket smör till fisk ska det också vara.