Buskarna med svarta vinbär börjar bli som bäst här på vårt berg. Aromatiskt doftande blad och bär med sin friska syrlighet men ändå en sötma som solen strålar skänkt. Att återigen få skörda av våra Ribes nigrum är ett kärt återkommande inslag i sensommarens sysslor. Plockar av dem som godis direkt från gren till gom. En handfull till frukostfilen jämte hallon och krusbär är gudagott så här i bärtider. Har tänkt på gelé som tillbehör och smaklyftare till höstens rustika rätter men ännu ingen på skafferihyllan står. Trånat och längtat efter en kokoskaka fylld med Stor-Klas men när burken med de vita nötflingorna var tömd fick det helt sonika bli på nytt vis.
Ett krispigt grönt täcke med klorofyll från anisisopen och en len smörkräm som ripplades över bakverket strax innan servering. En skön stund i skuggan av plommonträden ute i trädgården, vårat färgsprakande uterum.
Svartvinbärskaka med anisisop
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
3- 4 dl svarta vinbär
1 dl strösocker
1 dl anisisop
100 g smör
1 dl strösocker
2 äggulor
1. Vispa ägg och socker till vitt. Vänd ner mjöl och bakpulver som blandats först.
2. Häll upp smeten i en form, min är 26 cm i diameter. Sprid ut bären över smeten.
3. Mixa strösocker och anisisop till ett grönt socker. Fördela över bären i kakan.
4. Grädda i 175° C i ca 40 minuter.
5. Under tiden kakan gräddas. Smält smör, blanda i av sockret och låt det smälta på låg värme. Ta av från värmen och rör i äggulorna. Ställ kallt.
6. Rippla den kalla smörkrämen över vid serveringen och garnerna med några blad av anisisop.
Stor-Klas är en favorit bland Ribes nigrum
Sparade en bit av svartvinbärskakan till sonen…..
Åhh det ser verkligen jättegott ut!
Jag håller med det är något speciellt med svartavinbär. Kakan verkar jättespännande.
Emilie, ja den blev riktigt god. Gästerna runt bordet gillade den också.
Chezsofia, som liten var de svarta ingen hit, då kunde man prova med några röda på sin höjd. Med åren har man minst sagt fått ett bastant begär på Ribus nigrum. Krispig yta med inslag av anis här och där, syrlighet, sötma och krämig konsistens i en och samma tugga. Provbaka själv vettja!
Hej Mimmi! Den där kakan verkar riktigt läcker! Jag odlar anisisop, men har inte använt den i kakbak. Hittade hit för några veckor sedan då jag letade efter någon som hade bild på en Stor Klas-buske. Vilken fin blogg du har!
hälsningar Anna
Hej Anna!
Vad kul att du hittat hit och att du gillar sidan! Trevligt med fler som har ett passionerat förhållande till anisisop. Då ska jag genast titta in till dig och se vad du hittar på med din.
Må så gott/ Mimmi
Kakan ser verkligen god ut. Ska nog försöka mig på den snart!
Annika, vad kul att du vill provbaka kakan. Har du också fallit för anisisop?
Hej Mimmi!
Det där kakan ser underbar ut! Jag vill gärna prova, men jag har inte tillgång till anisisop. Vet du något jag kan ersätta den med? Hälsningar, Fredrika
Hej Fredrika! I sommar har jag har fått en lakritsmynta av en vän. Den skulle också passa bra till denna kakan. Det är lakritsmaken som jag tycker är så god och speciell i dessa örter.
Lycka till med ditt bak/ Mimmi
[…] sig, föll hans smakminne på plats. När så det andra bakverket bjöds, med en len kräm och krispigt täcke över de svarta vinbären, var det ingen som tvekade […]