Den här efterrätten bjöd jag av på midsommarafton, med en tydlig sommarsmak av jordgubbar en aning från flädersaft och honung. Parfait är praktiskt att tillaga när man inte har tillgång till en glassmaskin eller inte känner sig sugen på att röra sin egen glass. Det ska vara mycket grädde i grundreceptet, nu har jag även tillsatt vispad äggvita och äggula i den här.
Frys in i portionsformar, snygga glas eller i en fin form, gärna klädd med plastfilm om du vill lyfta ur den. Tänk nu bara på att ta fram den i god tid innan servering, minst 45 minuter innan det är dags.
Jordgubbsparfait med fläder och honung
8 port
1 l jordgubbar
5 msk flädersaft
3 dl grädde
3 äggvitor
2 tsk honung
3 äggulor
0,75 dl florsocker
1. Börja med att blanda jordgubbar och flädersaft. Mixa till en slät jordgubbspuré.
2. Vispa äggulor och florsocker till vitt och fluffigt. Därefter äggvitor till styvt maräng och vänd ner honung i flytande form. Sist så vispas grädden tjock.
3. Börja med att blanda jordgubbspurén med äggulsmeten. Tillsätt vispgrädden och vänd ner äggvitorna.
4. Fördela i portionsformar eller i en stor form. Frys i minst fyra timmar.
5. Lossa formarna med hjälp av en kniv eller doppa snabbt i hett vatten.
6. Garnera med jordgubbar.
Sonen fyllde år på midsommardagen och fick en med massor av jordgubbar.
Perfekt att göra i förväg och bara ta fram när det är dags. Smidigt!
Emilie, ja visst. Det är trevligt om man hinner med att umgås med sitt matsällskap också.
Mums så gott! Vilka underbara bilder du har lyckats ta.
Nadja
Mums vad gott det låter – den måste jag prova som ett alternativ till min gamla trotjänare. Har alldeles precis kokt årets saft så här på sommarens hittills varmaste dag och bloggat lite om recept på min favoritdessert – fläderparfait! Kan äta och dricka fläder i alla former tills korna kommer hem.
Nadja, jo tack det smakade mums! Bugar och tackar för bildberöm.
Må så gott/ Mimmi
Mums! Det där måste vara läckert i sköna värmen nu, jag har gubbar från ifjol i frysen som ska ätas upp.
Ha det gott, kram Karin
Karin, javisst det svalkar verkligen gott. Ta fram dina gubbar du och njut av dem i någon form.
Ha en härlig helg/ Mimmi
Åh så gott och vilken fin bild! Känns som en fräsch och somrig efterrätt. Jättefin blogg du har!
Helena, hej och välkommen till sidan! Efterrätten blir riktigt svalkande och god så prova gärna du också.
Tack för bloggberöm, jag tittar in till dig genast!
[…] året fick han en smaskig dessert, jordgubbsparfait med fläder och honung, till sin 21 årsdag. Vi hade redan provsmakat på aftonen och visst gav […]