Krämiga sillsorter verkar gå lättare hem hos unga och de som sakta håller på att lära upp sig till stora sillälskare. Så ser det även ut hemma hos oss. De yngre medlemmarna i familjen, vill gärna ha sill med sås, medan vi äldre numer föredrar de med klar inläggning. Det får gärna vara massor med rotfrukter, lök och inget sötslisk till lag säger vi med grått stänk i våra hår.
Jag kunde inte låta bli, även fast jag sagt att det bara skulle trakteras en traditionell matjestallrik, så började jag blanda ihop en burk till sillunchen på midsommarafton. Det blev en krämig sort, kanske det kan bli något för de yngre som gillar en sill med sting tänkte jag för mig själv där jag stod och sysslade vid köksbänken.
Så här uttryckte sig sonen när han smakat sin sill på en bit knäckebröd. ”Det är lite som Rhode Island sås med små heta inslag och det smakar inte alls så mycket sill.”
Vad tror du? Kan det här vara en sill för dig och dina smaklökar? Krämiga eller klara sillsorter? Säg vad du tycker och tänker i ämnet.
Mimmis Chilisill
1 pkt inläggningssill, 5-minuterssill
2 dl creme fraiche
2 tsk tomatpuré eko
1 tsk svensk honung
1 tsk färsk chili, jag blandade följande sorter
1 krm gul monkeyface, medelstark
2 krm röd ancho, mild-medel
2 krm grön ancho, mild
1. Skölj sillfileérna och skär dem snett i smala bitar.
2. Blanda ut creme fraiche, tomatpuré och honung.
3. Hacka chilin fint och blanda dem med creme fraichen. Vänd ner sillbitarna.
4. Låt sillen stå och dra, gärna över natten.
5. Vill man ha ännu mer sting på sillen kan man hacka lite chili över vid servering.
Den där sillen verkar super fast jag är en sillälskare redan!
Min yngsta dränkte alla sillsorterna med creme fraiche:)
fast när hon var liten tuggade hon i sig hejvilt!
Nu vill jag ha sol Mimmi till mina långsamma chilisar( ja till mig själv också)/kram karin
Det där låter rätt gott ändå, själv är jag nämligen ingen sill fantast, men jag försöker i alla fall..:P
Karin, sill är ju så god sommarmat. Nu vill vi alla ha sommar till plantor och egenkraft.
Gjorde faktiskt min morgonyoga på trappen i en värmande sol.
Emelie, va bra. Det är så mycket tradition med sillen så det är skönt om något kan passa in i ens smak, eller?
Soliga hälsningar/ Mimmi
Hei, Herlig oppskrift du deler med oss. Sommerklem Siv
ingen sill slår matje enligt mitt tycke. feta fina fileer som köps hos fiskarn och skärs upp i stora bitar. mums. men som den sillälskare jag är slinker den mesta sillen ner. har lite svårt för de ”moderna” sillblandningarna. På jul är senapssillen en favorit. annars är citronsill underbart.
Siv, hej i sommaren! Trevligt att du gillar receptet. Verkar som att även du är en vän av chili.
Lisa R, det är verkligen skillnad på matjessillarna man kan köpa. En hel hink med de feta fina går lätt åt här hos oss.
Må så gott/ Mimmi
[…] Sill är ett måste för många, och i den här varianten som är av den krämiga sorten finner man en hel del färsk chili i. Varför inte testa Mimmis Chilisill!? […]