På studentfesten i Lördags bjöd vi också på flera sorters pajer. Det var en laktovegetarisk buffé på önskemål från dottern. Jag donade därefter med maten och ett medelhavstema som mognat fram. Först uppdukat var det av mannens dinkelbröd och goda guckor som jag redan har berättat om. Jag hade lagat upp alla pajerna redan på fredagen så det var bara att värma på dem medan gästerna gav sig iväg på en runda med frågor formulerade kring studenten själv.
Den här pajen föll min svägerska särskilt i smaken. Hon ville ha receptet så snabbt som möjligt, hoppas det är snabbt nog nu bara. Undrar om hon vill laga och bjuda av den till midsommarbuffén?
En riktigt God Midsommar vill jag passa på att önska till alla matglada läsare.
En stor paj med smakrika tomater och mozarella som räcker till många….
Tokgod tomatpaj med mozarella
12 pers
Pajdegen:
8 dl vetemjöl
200 g smör
några matskedar vatten
Fyllningen:
3 pkt mozarella
8 st mogna tomater
16 st små soltorkade tomater
basilika
50 g pinjenötter
6 st ekoägg
5 dl matlagningsgrädde
4 msk fransk senap
salt och svartpeppar
1. Hacka ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt lite vatten så att degen går ihop till en rund boll.
2. Tryck ut degen i en långpanna eller i två formar.
3. Skär tomaterna i skivor och lägg dem tätt i pajskalet. Hacka de soltorkade tomaterna och strössla ut dem jämt fördelat.
4. Dela mozarella och smula ut den över tomaterna. Strö ut av pinjenötterna och plockade basilikablad.
5. Vispa ihop grädde, ägg, senap med lite salt och peppar. Slå äggstanningen över fyllningen.
6. Grädda i 225°C till fin färg och äggstanningen stelnat.
Tips! Använd gärna undervärmen en stund när du gräddar paj utan att ha förgräddat skalet.
Såg ut som en paj helt i min smak, ska definitivt prova den framöver!
Låter väldigt gott.
Ha en fin midsommar!
Nadja
Minna, det tycker jag verkligen att du ska göra. Gott med lite varm mat nu när inte solen steker oss.
Nadja, den blev en hit! Hoppas du får en härlig midsommar!
Det lät som en mysig och god studentfest hos er Mimmi. Så där mycket tapenade har jag aldrig gjort på en och samma gång! I morgon blir det färdigköpt sill och färskpotatis här tror jag, ingen stor lust att göra så mycket. Men en paj kanske inte skulle vara fel…..
Midsommarkarm till dig från mig!
Karin, det blev en fest som jag hoppas att dottern kommer att minnas med glädje.
Det var riktigt restaurangkör här hemma i köket i flera dagar – Roligt och intensivt på samma gång.
Det får bli desto lugnare på midsommarafton istället och med ett helt sommarlov framför…..
Varma kramar tillbaka!
Lät jättegott! Vill prova den någon gång, har ätit något liknande men då var det inte med pinjenötter och soltorkade tomater. Mums!
Unga Morsan, det tycker jag verkligen att du ska göra. Den var mums!
Emelie, ja visst ! Prova du med. 🙂
Ja det låter onekligen tokgott!:)
Den här pajen måste jag absolut testa jag som älskar ost i alla former, mozarella är en av de många favoriterna måste vara en underbar paj 🙂
Emelie, ja det är det rätta ordet! 😉
Sandra, ja då måste du ju bara prova på. 😀
[…] med fetaost och annat medelhavsgott i så fanns en tokgod tomat och mozarella paj, den kan ni hitta här. Den sista pajen var en med bla chevré och smörstekt squash men den får jag berätta om en annan […]
Tack för ett spännande recept!
Mycket enkelt att tillaga, hoppas att det smakar lika gott!!!
Anna, bara roligt om receptet kommer till användning. Hoppas det smakar!!
Fantastiskt god paj =)