En enkel rätt att laga upp men ändå mycket god som passar så här i vårtider. Lax som bakas av i ugnen under ett täcke av färsk spenat, lite schalottenlök och citron. Krydda fisken först med lite salt och peppar innan du stryker över spenattäcket. Rosta vårens primörer som småpotatisar, späda morötter och lite vårlökar tillsammans med olivolja, salt och peppar.
Du kan köra allt i ugnen samtidigt på en temperatur av 225°C i ca 20 minuter. Vill du vara mer exakt så mät kärntemperaturen på laxen. Kör fisken till 52°C det tycker jag blir perfekt.
Börja gärna med att tillreda såsen först och ställ den i kylen en stund. Sedan kan du lägga en sista hand på den varma anrättningen.
Recept medföljer på såsen som smakar lite lätt av näpna nässlor och syrlig citron.
Det här kan kanske vara något att laga upp på Morsdag eller någon annan dag då lax står på menyn.
Det passar också bra att servera nykokt färskpotatis till om man inte vill ugnsrosta primörerna
Nässelsås
30 g nässlor, förväll dem sedan ett par minuter.
1 liten schalottenlök
1 liten vitlöksklyfta
1 citron, finrivet skal och saft därav
1 1/2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1/2 dl majonäs
salt och peppar
1. Finhacka lök och vitlök. Mixa nässlor med olivoja. Tillsätt citron och majonäs. Rör sist i av lök och majonäs.
2. Smaka av med salt och peppar.
Jag undrar, förväller du nässlorna eller är dom ”råa”?
Annelie, nässlorna är förvällda ett par minuter. Jag lägger till det i recepturen så det blir tydligt. Tack för din fråga.
Mimmi
Aha en kall nässelsås det var nytt för mig det. Frida tar studenten den 12/6 och jag är på tårtjakt. Jag kom ihåg din värmlandstårta(fast jag är yr i knoppen!)så den blir det nog + några till.
Visst gör du den i långpannan?
Karin, då blir det studentfirande samma dag som de går ut?
Värmlandstårtan som jag har recept på blir en stor tårta. Den är på 8 st äggvitor och gulorna går till fyllningen.
Krya på dig nu och kram/ Mimmi
Japp samma dag!
Hur tror du tårtan blir om jag fryser den och bara garnerar samma dag?
Nu är jag på uppgång! kram
Karin, det funkar fint att frysa tårtorna. Funderar på att bjuda av Värmlandstårtan själv. Vi får besök från både norr och söder till studenten, så det kan ju vara kul för dem.
Då fryser jag den du, känns skönt att göra så mycket som möjligt i förväg fast jag är tidsoptimist!
Visst är det din yngsta som studentar också?
[…] Spenatöverbakad lax med nässelsås […]