Äntligen har jag kommit mig för att skörda av vårens rabarber. Har gått och haft dem i mina tankar ett bra tag nu. Vill så gärna laga något gott av dem till dotterns studentfest lite längre fram. Men en första kaka till kaffet fick det allt bli redan nu.
Den är ganska enkel att baka men blir ändå riktigt festlig i sitt utförande. Vi valde att göra kakan i två pajformar som också piffar till det hela. Det fiffiga med det här receptet är att den går att grädda i en långpanna vilket kan vara väldigt praktiskt emellanåt.
Det är en krämigt gul och god sockerkakssmet som ligger till grund för kakan. Däri strösslar man av späd och färgglad rabarber som skurits i mindre bitar. Sist smulas det av grovt riven mandelmassa. För er som inte provat mandelmassa med rabarber så ta nu chansen, en minst sagt lyckad smakkombination. Så är det dags för en stunds gräddning – Skjuts in i ugnen!
Under tiden vispar man vitor med lite socker till en styv maräng som sedan breds över kakan. Ytterligare en stund i ugnen till fin färg och sedan kan du bjuda på en härlig kaka på en av vårens mest praktfulla primörer.
Vi fikade av den ena igår tillsammans med våra kaffegäster och då fick rabarberkakan mycket beröm. Den andra blev över och vi smakade den idag till 11 – kaffet. Den blev ännu bättre i sin smak och gick lättare att skära. Bra att veta inför sommarens fester och kalas då det kan vara skönt att hinna med att förbereda redan dagen innan.
Baka av kakan i två formar eller kör den i en långpanna….
Rabarbermarängkaka
6 st äggulor, ekologiska väljer jag
3 dl socker
150 g smör, som man smälter
2 1/2 dl mjölk
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
300 – 350 g rabarber
2oo g mandelmassa
Maräng:
6 st äggvitor
1 dl socker
1. Vispa gulor och socker till vitt och pösigt. Smält smöret och slå på av mjölken i kastrullen. Slå blandningen i ägg och sockerblandningen under tiden du vispar lätt.
2. Blanda mjöl och bakpulver först. Rör ner mjölblandningen i smeten.
3. Slå upp i pajformen och strössla över av rabarber och grovt riven mandel massa. Grädda i varmluft, 150°C i ca 20 min eller slå upp i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 175°C i ca 20 min.
4. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt sockret lite eftersom. Bred över marängen och grädda nu i något högre temperatur ca 20 minuter till fin färg.
Varsågod att ta en smakbit…..
jag har också gjort en rabarberkaka med mandelmassa idag men med ett helt annat recept, håller med om att kombon är fin. Ska försöka få upp ett inlägg om den i helgen 🙂
Mmm, ser riktigt riktigt smarrigt ut. Kan tänka mig att marängen passar superfint med den lite syrliga rabarbern.
Nadja
Elin, ja va kul. Gör ett inlägg så får jag se på din kaka. 🙂
Nadja, det passade fint. Gott med rabarber nu, det var ett tag sedan sist.
Hei, Dette ser herlig ut! nam nam. God søndag fra Siv
Hej Siv, det är underbart gott med rabarber igen. Ha en god söndag du med.
Oj, oj , oj vilken smarrig paj!
Hälsar fröken Dill
Vad gott!!! jag blir toksugen att prova denna nu! typiskt att jag gjorde åt alla rabarber igår, men det är ju lätt att få tag i nya 🙂
Fröken Dill, tack den smakade bara bättre och bättre…
bakmammorna, prova gärna på den blev verkligen smarrig. 🙂
Gud vad gott med maräng på, och mandel. Inte sett det tidigare på rabarberpaj.
Tyvärr har inte rabarberna mognat här än, men när det sker….oj, vad jag ska baka!
Emma
newbie, det blev en smarris som du måste prova. Hoppas dina rabarber snart är redo för din baklusta.
Det låter underbart gott..
Jasmine, tack ser redan fram emot nästa tillfälle med rabarbersmarr.
Den blev verkligen supergod, fick många komplimanger :). Klart något jag ska göra igen!
Vad roligt Karin! Jag blir verkligen glad för din skull. 🙂 Jag bjöd av den här rabarberkakan i fredags när jag pratade om rabarber i Värmlandsradion.
Mums! Det här lät jättegott ju! Jag hade egentligen tänkt göra en vanlig smulpaj ikväll men nu kom jag nog på bättre tankar… 🙂 Den blir nog inte För söt heller, eftersom rabarbern är syrlig… Men om man vill göra bara en kaka/ en rund kakform, delar man receptet då eller?..
Det var en väldigt trevlig och fin blogg du har! Mvh Sofia
Sofia, prova den gärna. Det blir en jättegod kombo. Det fungerar bra om du tar och delar på receptet till en pajform/kakform.
Det var roligt att höra att du gillar bloggen. Välkommen hit! 🙂
[…] Rabarberkaka med marängtäcke […]