Det var både mat från hela Värmland och människor med ett brinnande intresse för länets fina råvaror som samlats på Terassen i Karlstad denna måndagsafton. Kvällen bjöd på olika smakövningar med restaurangens trendiga krögarpar vid rodret. Vad sägs om hackkôrv med chilisting, higlanderkorv, ost från get, delikata småpotatisar och en glad lax som ändå kände sig rökt. Alla dessa fantastiska mathantverkare som står bakom sina produkter kan ni finna på Värmlandsmat egen sida.
Funderingarna gick kring hur man vill att det nya matbordet ska se ut. Mat med både hållbarhet och trovärdighet är sådant som skall dukas upp av i fortsättningen om dessa får som de vill. Det är nu en större efterfrågan än tillgång på närproducerad mat så det finns fortfarande möjlighet att starta företag som kan täcka upp det vita fläckarna på smakkartan.
Vad är Värmländsk mat? Hur ska mat i ny tappning se ut? Vilka nya tillagningsmetoder ska det tas till? Ja, det var frågor som vändes och vreds under kvällen. Några svar får ni inte här för de är sånt som vi i Värmland ska ruva på själva. För vill man bli bäst i Sverige med sitt mathantverk så ska den nyfödda guldkalven komma som en överraskning för övriga Svear och Toscanare.
Ta nu en sväng till Bondemarknaden på torget i Karlstad och handla korgen full med delikatesser. Varje månad under sommartiden kommer det att ge möjlighet för föreningens 36 st producenter att visa upp sig med sina närproducerade varor. Det går naturligtvis bra att handla av dem där i väntan på att varje större ort får sin egen saluhall för det skulle jag gärna se att länet berikades med.
Vad tycker du?
Ett matglatt gäng som samlats på Terassen i Karlstad
En smaktallrik sammansatt med råvaror från de Värmländska mathantverkarna.
Hehe… Ja, där sa du nåt…. 😀
Linda, har Öland någon saluhall eller marknader där de erbjuds lokalt producerade produkter?
vilken härlig tallrik =) gillad einlägget ovan om daggkåpor också, har sådana vid sommarstugan, och blev i-tutad när jag var liten att dom gört en evigt ung 😉
carolina, det var mycket godsaker och nyskapande på tallriken. Jättetrevligt! Vad bra att du redan har koll på daggkåpan. Visst är de vackra!