Husets chiliodling har ju börjat arta sig och när våra buskar nu är som mest fruktsamma behöver jag goda råd som kan underlätta ätandet. Jag bad om tips på mat med chili som vi i familjen kan få testa på och för all del nu även alla läsare. En hemvändande newbiecooking kom med ett rykande hett förslag som jag inte kunde motstå. En sås med anor och adress från Argentina som serveras till fina köttbitar kunde inte passa bättre i vårt kök i dag. Det fick som vanligt bli med vad som finns här hemma och efter en sväng ut till drivbänkarna och örttäppan kunde jag tillslut bjuda en Chimichurri till dagens mat. Vi har nämligen lagt några lokalt producerade biffar av nöt från Persfolkgård på vår grill tillsammans med några salta småpotatisar.
Recept på en god grillsås med lite het chili och en hög med härliga örter finner ni här idag. Hoppas nu det kan fresta både för öga och för gom!
Nyskördade örter och kryddor från täppan som ska ingå i dagens grillsås.…
Chimichurri på mitt sätt
1 dl mynta
1 dl anisisop
1 dl gräslök
1 st vitlöksklyfta
1 st färsk cayennepeppar eller en annan chili av något slag.
3 krm spiskummin
1/2 dl olivolja
1/2 lime, saft så mycket som smakar
salt och svartpeppar
1. Repa av blad från örterna, klipp ner gräslöken i mindre bitar. Tillsätt vitlöken och chili i mindre bitar. Krydda med spiskummin.
2. Slå över av olivolja och limesaft så mycket som smakar. Blanda allt med en stavmixer till en slät konsistens.
3. Smaka av med lite salt och svartpeppar.
4. Låt stå en bra stund innan servering så smakerna sätter sig.
Chimichurri med den grillade ryggbiffen och små salta potatisar som fått fin färg….
Det ser fantastiskt gott och fräscht ut!!
Oh tack, jag älskar att baka som du förstår & är ju så roligt att samla alla bilder & recept på sin egen bakarblogg 🙂 !
Det här såg riktigt gott ut må jag säga!!
Ha en härlig söndagkväll!
bakmammorna, tack det smakade fantastiskt gott!!
Sandra, visst är det kul med en blogg!
Maten smakade så bra, tack!
Ha en bra kväll/ Mimmi
Det där var ju lite annorlunda grilltillbehör. Mina chilisar ser ut att ta fart nu fast den som ser finast ut är den som jag inte kommer att kunna använda, Dorset naga, för het för mig! Anisisop har inte jag, smakar den anis?
Mmm, ser supergott ut
Åh, du testade! Vad roligt 🙂
Nu ska jag se till att testa det här själv i sommar!
Emma
Karin, kul med lite variation till grillmaten.
Anisisop smakar lite anis. Den är en favorit för mig som gillar lakrits. Den måste du prova på om du nu gillar lakrits, vill säga.
Nadja, tack det var gott och såsen blev tom bättre dagen efter.
Emma, visst jag föll pladask för ditt förslag. 🙂
Testa du med såsen den kan jag ”varmt” rekommendera.
[…] och ötrkryddor. Och häromdan såg jag att Lata mamman hade gjort en variant på det och även Mimmi har gjort en så nu när jag läst om det lite överallt bestämde jag mig för att själv […]
Gott med lite olika varianter!
Jag har också varit sugen på att göra chimichurri. Måste vara perfekt som grilltillbehör!
Fia, det tycker jag du ska testa! Blir supersugen igen när jag ser bilden.
Hej,
tror du att man kan ersätta en del av anisisopen med färsk fransk dragon? Den är ju också lite anis-lakritsaktig och min anisisop är så liten ännu men dragonen jättestor 😉 Låter annars som en helt underbar sås till grillat kött! Brukar själv hacka tomater, färsk lök, vitlök, chili och blanda med citron/lime och lite salt och mycket färsk koriander. Det funkar också väldigt fint på grillat kött från kassler till oxfilé! Tack för fin sida!
Nic, det tycker jag gott du kan ta och blanda i din Chimichurri. Berätta gärna vad du tycker när du testat. Din grillsås verkar vara ett fräscht och gott alternativ. Tack för tips!