Som traditionen sig bör serveras det kålsoppa på den årliga marknaden i Sunne. Nu för tiden har vi både en vår- och höstmarknad. Det här är en kvarleva från 1700-talet då första söndagen i oktober var den dag som alla gick och väntade på. Det var då familjerna gjorde sina inköp för hela det kommande året och sålde av sådant det kunde. Nu skulle även alla grönsaker och potatis vara skördade. Kålsoppan värmde säkert gott i höstvädret, en enkel rätt att tillaga på den vitkål som nu låg i lager eller kanske såldes på marknaden.
Idag har jag kokat en stor gryta med kålsoppa till familjen. Jag började med att koka köttet för att få en fin och god buljong, egentligen var det tänkt att ta fläskben men lanthandeln hade inga just idag så jag tog en bit sidfläsk istället. En morot, gul lök, vitpepparkorn, lagerblad och salt fick puttra länge och väl på spisen.
Under tiden stekfläsket blir kokt tas ett helt vitkålshuvud som strimlas, bryn i omgångar kål, smör och sirap för smak och sötma. Därefter tog jag i av lite tamari, en bra soja går också fint, för sälta och mera färg.
När köttet kokat sig mört ta så upp biten och skär det i mindre munsbitar. Jag silade inte av grönsaker och kryddor från buljongen, det är synd att göra sig av med så mycket godsaker, utan slog alltihopa över den brynta kålen. Nu tillsatte jag en halv tesked med kummin som jag tycker passar så bra till kålsmaken. Smaka av med salt och låt allt puttra på en bra stund till.
Så gjorde jag min kålsoppa den här gången men det finns flera sätt, säkert ett för varje hem och kök här i bygderna.
Ett recept på brynt vitkålsoppa som användes vid matlagningen i Gräsmarks skolkök från 1939 har jag hittat i häftet ”Gammeldags recept från Gräsmark”.
Kålsoppa
1 vitkålshuvud, ca 1,5 kg
50 g flottyr
1-2 msk sirap
2 l vatten
5-10 kryddpepparkorn
5-10 vitpepparkorn
salt
Skär kålen i fina strimlor. Bryn kålen i matfett. Koka upp vattnet med pepparkornen. Lägg i kålen och koka den mjuk under lock i ca 15 minuter. Smaksätt soppan med salt. Servera med frikadeller eller korv, tex prinskorv eller fläskkorv i bitar. Man kan även koka soppan i buljong efter ett köttkok och skära ner köttet i soppan innan serveringen.
Kålsoppa till mârten här i Sunne är en gammal tradition som håller i sig sedan 1700-talet.
Kålsoppa är kanske det jag ska göra av mitt halva kålhuvud men jag vet inte vad den yngsta i familjen tycker ………För mig är det mamma och mormormat och det känns kul när man spinner på deras matlagning eller hur?
Ha en bra jobbarvecka Mimmi, jag önskar jag vore mer laddad för jobb än vad jag är!
Karin, min yngsta tyckte det var riktigt gott…. så varför inte.
Jag har inte matminnen med mig av kålsoppa, det här är något jag lärt sedan jag kom till Värmland. Men visst, det är kul med mat från förr.
En del söndagar är det ingen större lust till jobb, tycker att det är så mycket roligt som ska göras här hemma nu. Vårsysslor!
Kålsoppan både låter och ser riktigt gott ut. Kul med mat som har gamla traditioner.
Jessica, det blir riktigt gott om man kokar en köttbuljong först. Visst är det intressant med de gamelmat från förr!
Mârten i Årjäng, visst åt man kålsoppa! Det hade jag glömt..
Kålsoppa är gott! Jag brukar ha i morotsslantar också.
Teresia, det är inte alls dumt med lite kålsoppa mellan varven. Tanterna på hembygsgården brukar göra gymt goda soppor.
Hoppas kålodlingen går bra här hemma i år så det blir soppa på egenodlat till hösten.
Kålsoppan måste jag ju bara prova till Arvika-mârten!! 🙂
Berit, vad kul hoppas den faller i smaken. 🙂
Vi har marknad i Sunne nu på fredag. Då blir det många som äter kålsoppa.
Kålsoppa är det bästa jag vet. Skall prova detta recept. Eftersom jag vistas i värmland själv och säljer kryddor och mycket annat gott på mässor och marknader. Sista marknaden var jag i Arvika och där kunde man köpa sig kålsoppa. Helt underbart!!!!
Gå gärna in och kolla vårt sortiment på BiBekryddan.se
bibekryddan, visst en helt underbar soppa.