Nu har det börjat dra igång ordentligt i köksfönstren där våra chilisar har övervintrat. Jag har tidigare berättat om hur vi i höstas planterade dem i stora krukor med den finaste rikaste kompostjord. Det ser då inte ut att ha gått något nöd på dem och det är jag tacksam för. Färggranna och finurliga med sina former är det där de står på fönsterbrädorna.
Som ni förstår så gäller det bara att börja äta och tillaga av dem. Dottern lagade upp en lagom het chili con carne när hon var hemma förra helgen. Då använde hon en liten cayenne och en jalapeno jag delade dem och tog bort alla frön för jag var rädd att det skulle hetta till för häftigt. Visst det kom värme på slutet av varje tugga men alla i familjen kunde äta så allt var frid och fröjd utan överhettning. Några Anchos har jag också plockat från sin kvist, delat dem och lagt på grillen, sedan fyllde jag dem med lite gucka på fetaost. Det blev ett kul tillbehör eller varför inte testa som små starters innan det andra hunnit gå klart på grillen.
Vad har du för goda tips på chilimat? Kom med dina förslag så vi i familjen och andra läsare kan få inspiration till fler heta stunder.
Cayennepeppar från grönt till rött……
Jalapeno det vore kul att testa att göra en inläggning av dessa……..
Monkeyface tror vi att det här. Men den blev då väldigt het för att vara en sådan….
Det får nog bli en chiliolja av dessa, för huj så det hettade till. 😀
Ancho den finns det fortfarande några fina frukter kvar av.
Fantastiska bilder! Vilka läckra chilis. Måste kännas fantastiskt att driva upp dem själv, se dem växa och sedan njuta av dem. I framtiden när jag har mer tid (inbillar jag mig) ska jag också odla ;).
Nämen ÅH!!! REDAN? Va avundssjuk jag blir!! Ni är så duktig alltså! Hörde förresten att ni skulle få celebert ”kock”-besök! Roligt!
Jadu, dom ser verkligen fina ut, och smakar gott gör dom också..
Nu blir jag också avis! Mina jalapenoplantor står nästan stilla men några andra sorter blommar. Jag gödslar ibland men de står ljust och svalt, de kanske vill ha det varmare?
Tips till dig Mimmi blir nog svårt det, men jag gjorde en chilipasta med vitlök och frös in i iskubsfacket och sedan i påse då, perfekt och ta upp så många bitar man behöver i maten. Hoppas jag får några chilisar och fylla innan sommaren är slut!
Ha det fint/kram Karin
Annika, tack vad roligt att du gillar dagens blogg-bidrag. Det är en härlig känsla att få greja på med levande växter.
Det är klart att du också ska få odla och fixa på, det blir nog mer tid när du dragit upp dina egna ”småplantor”.
kryddis, du får prova med övervintring av några chilis. Det gör ju att man får ett himla hett försprång på våren.
Ja, storfiskare som han är! Det blir kul!
Ida, vi får laga mer mat på chilisarna nu. Vi som gillar lite hot!
Karin, mina står i söderfönster och västerläge. Solen värmer ju bra men det blir bra svalt på nätterna. Jag tror att kompostjorden vi satt dem i är den största bidragande faktorn.
Ja vad bra! Då får jag prova chilipasta av något slag. Det verkar användbart, tack för tipset!
Ha det bra med er/ Mimmi
Hej igen, vad duktig du är , har kopierat olika matrecept som du har ute på bloggen vet inte när jag ska hinna göra dem men nu är de ialla fall sparade
Vad skoj! De är så vackra nästan synd att äta dem. Jag tror banne mig att jag att jag ska också så några frön. När är det bästa tiden för det? Nu eller på hösten?
Ha en superfin helg,
Nadja
Så vackra! Jag bytte till mig en fin chiliplanta förrAa året men den blev kaninmat. Har sått egen i år, hoppas den växer och blirnlika fin som dina!
Vivianne, tack och vad kul att du tittar in! Hoppas du får tid för lite matlagning också eller är du bara i din blomstergård nu?
Nadja, visst är de fina att titta på också. Våren är en bra tid att så på, sommaren kan hjälpa dem på traven och sedan kan man ju ta in dem till hösten i krukor som vi gjort. Lyckas man övervintra dem så har man ett fint läge inför nästa sommar som kommer.
Linda, tack visst blir man glad av att se på dem också! Din kanin verkar ha mumsat på både de ena och andra.
Bästa chililycka med dig nu!
Må så gott med er i helgen/ Mimmi
Jag har också lyckats att övervintra 3 st chiliplantor i min lägenhet i år (utan att få ohyra på dem). Nu blommar alla tre sorterna och sätter frukt på löpande band, dock inte så långt gånget som dina fina plantor.
Va kul att odla egen chili! Har jag aldrig provat, men det är en fantastisk växt att se på. Kommer tyvärr inte på några bra recept med chili nu, men jag ska fundera!
Mian, vad roligt att du lyckades. Vad har du gjort annorlunda i år mot tidigare? Visst är det fantastiska frukter!
Skoghuset, visst är de vackra! Berätta om du kommer på något gott med chili i jag behöver tips, tack!
Ha en god helg med er/ Mimmi
Åh vad jag också vill odla chili! Du är så duktig! Jag har tyvärr inga bra recept med färsk chili i men min sambo fullkomligen ÄLSKAR chili. Jo förresten, jag tror att man skulle kunna göra vegetariska tacos med lite finhackad chili – det vore nog supergott!! Att jag inte själv har testat det förut.. Jag har ju lite olika recept på det på min blogg. 🙂
Unga Morsan, det är kul med växter som både pryder och ger ett tillskott till matlagningen, bättre prydnadsväxter får man leta efter. Har du söderläge på något fönster så kan du väl testa att ha dem som krukväxter helt enkelt.
Jag får titta in till dig och se hur dina veggo alternativ ser ut, det verkar gott. 🙂
Väldigt fina, tyvärr kan jag inte ens hålla en kaktus vid liv så jag nöjer mig med att köpa men vackra är det!
Tips på chili, chimichurri. Jag är lite ”inne” på det just nu, en sorts chilipasta. Läste om det hos Lata Mammans receptblogg och även sett det hos programmet Landgång. Har inte själv testat än, men det verkar gott.
Emma
Emma, tack för ditt tips! Chimichurri låter som ett hett och bra förslag.
[…] 16, 2009 av mimmismat Husets chiliodling har ju börjat arta sig och när våra buskar nu är som mest fruktsamma behöver jag goda råd som […]