Nyskördad rallarros eller mjölkört som den också kallas.
Rallarrosen förvälls i två minuter i väl saltat vatten och kan serveras med ett vitlökssmör.
maj 5, 2009 av mimmismat
Nyskördad rallarros eller mjölkört som den också kallas.
Rallarrosen förvälls i två minuter i väl saltat vatten och kan serveras med ett vitlökssmör.
Det är spännande att läsa din blogg för man lär sig ofta något nytt =)
Tack för det!
Kan man äta rallarros? Spännande, det ska jag prova!
Hälsar fröken Dill
Beatrice, det är jag som ska tacka för att du besöker min blogg. Hoppas du vill fortsätta att läsa den. 🙂
Fröken Dill, javisst är det spännande! Jag förvällde dessa lätt i väl saltat vatten och bara med ett smör till.
Ta unga nya gröna skott som kommer på våren, de smakar milt och gott. När de blir uppemot 20 cm blir det genast lite beskare.
Används som en grönsak färsk i sallad och tillagad i soppor eller grytor.
Må så gott med er /Mimmi
Alamunk, grismat, mjölkört, mjölke, … ja, kärt barn har som bekant många namn … blommar för fullt här i Jämtland i augusti. Jag har själv aldrig provat att äta de späda skotten men de ska visst smaka milt- som sparris ungefär.
Karin, ja det är en bra jämförelse med sparris. Den har också en lite blommig smak som jag uppskattar.
Men vad spännande Mimmi, visste inte att det gick och äta grisblommor! De är inte riktigt på gång än här men nu ska jag vakta! Maskrossallad ska jag göra, tack för tipset!
Karin, visst är det kul med mat från naturens skafferi. Du får säga vad du tycker om dina nya ”grönsaksorter” som du ska prova på.
Åh vad spännande!! Får se om jag hittar några Rallarrosor som jag kan mumsa i mig 🙂 Ta en trevlig helg!
Fia, jag har tur som kan skörda direkt här ute på gården. Hoppas du kan hitta några så du får smaka. 🙂
Må så gott i helgen/ Mimmi
smakar det alltså som sparris? vad spännande! kul att läsa om!!
bakmammorna, det är en bra liknelse med rallarros och sparris. När jag tillagar använder jag samma metoder som till sparris. Välkommen tillbaka till sidan! 🙂
Hej Mimmi !
Första gången som jag halkar in på din blogg. Sökte på Rallarros för att se vad man kunde äta på den, och fick ditt fina tips. Det måste jag prova, de växer ända inne på tomten. De har precis börjat skjuta skott här hos oss. Till det ska jag dricka nytappad björksav som jag redan har fått ihop en 15 liter av.
MVH / Wassen.
Hej och välkommen, kul att du vill prova att tillaga den späda rallarrosen. Våra är inte skördeklara ännu, men snart så.
Vilken hälsomåltid du får smaka!
Med majhälsning, Mimmi
hej visste inte att man kunde äta rallarrosen, det sägs att förr i tiden när männen jobbade med att bygga järnvägar, så plockade dom hem dessa blommor till sina käraste som gåva, dom växte där dom jobbade med järnvägsbyggandet, fanns ju inte så mycket pengar på den tiden så just därför kallas dom rallarrosen fast dom inget har att göra med rosor, det var i stället för rosor, visst är det fint!!! Trevlig sommar!!!
Hej!
Jag sökte på mjölkörten och kom in här på din sida…jättebra förresten! 🙂
Måste fråga en sak….när jag var liten kommer jag ihåg att min mormor tillagade blad från någon blomma, ganska säker att det var från rallarrosen, och torkade,rostade eller gjorde allafall på något sätt så de blev som chips. Jag har nu googlat och inte hittat nåt recept alls på något liknande så du är mitt sista hopp 🙂
Jag hoppas verkligen att du hört talas om detta?!
Mvh//Hanna
(svara mig gärna till mailen åxå om du har lust)
Hej Hanna!
Det har varit en tävling inom Slow Food Sapmi. Där bland finalisterna fanns det ett tillbehör som bestod av rostade rallarosskott i het olivoja, salt och peppar.
Här är länken om du vill läsa mer http://www.slowfood.sapmi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=114%3Avinnarreceptet
Kan det vara något för dig?
Lycka till med dina skott!
Med mathälsning/Mimmi
Det enda som står i åsyftat recept är: ”Rosta rallarrosskotten i het olivolja, salt och peppar”. Då jag mest kan liknas vid ”novisen vid spisen” så undrar jag vad som avses med ”rosta” ? Jag är så gammal att jag vet ända sedan krigsåren på 1940-talet, hur man rostar kaffebönor, men då använder man ingen olja. Förlåt en dummie.
bawass, att rosta är även för mig att tillaga ett livsmedel utan tillsats av fett. Beskrivningen anser jag snarare vara ett sätt att steka eller fritera i olja. Möjligen kan uttrycket används i modern matlagning för att helt enkelt färgsätta.
Enligt Wikipedia innebär ”rostning” att något upphettas hastigt utan vatten eller annan vätska. Värmen överförs i stället genom het luft eller värmestrålning. Exempelvis kaffebönor rostas för att få en speciell smak.
(Rostning är också en industriell process, exempelvis i förädlingen av malm. Vid rostning av malm hettas denna upp så att icke önskade ämnen kan avlägsnas. Exakt vilka ämnen som ska avlägsnas beror på hur malmen är beskaffad. Svavel är ett typiskt ämne som försvinner vid rostning av järnmalm).