Jag kan lova att man blir härligt hungrig av allt arbete som blir av i trädgården så här på vårkanten. Mannen och jag har börjat förbereda för sådd i bäddarna i vår köksträdgård. Därtill spikas och sågas det för en ny anordning som förhoppningsvis ska ge oss tokgoda tomater, busig basilika och en tillflykt för våra chilis som definitivt inte uppskattade förra sommarens svalhet. Vedboväggen ger den värme som somliga av våra gröna vänner verkligen vill känna. Det bästa söderläge som tänkas kan, korrigerar och balanserar de vindar som gärna vill dra runt på vår gård. Bor man högst upp på ett berg så gör man.
När jag nu har krattat och tagit till vara förra årets skyddande täcke med gräs och hö från alla bäddar av bördig jord, passade jag i samma stund på att skörda vårens palsternackor. Ja, det går alltså att spara några från hösten, låta dem övervintra i landet. Ta dem innan de sätter fart igen när värmen återvänder och de inget annat vill än växa till sig. Det här är en lycka som jag önskar att alla skulle få vara med och dela. Tänk er nu att gå in till köksbänken med doften från köksträdgårdens vårmylla i din näsa. Tvätta, skära och förbereda de palsternackor som du satte som små frön förra våren och en stund senare mötas av dess söta och lätt nötiga smak som slår små volter i din mun. Jävlar så gott!
Sonen och hans barndomsvän slöt upp till dagens grill. Det är bardomsvännen som kom med älgfilén från en fjoling som han fällt under hösten älgjakt. Lite frasig god pommes frites som mannen stökade med. En enkel ädeloströra men perfekt passande till palsternackan gjorde vår matstund idag till en som vi verkligen kommer att minnas med värme och ett leende på läpparna.
Vårens palsternackor som ligger på grillen med enbart lite olivolja, salt och peppar.
En grilltallrik med älgfilè, palsternackor och mannens pommes frites fick full pott idag.
Ädeloströra
140 g ädelost, kvibille tog jag idag
3 dl yoghurt
svartpeppar
1. Dela osten lite och tillsätt yoghurten.
2. Mixa allt lite lätt med stavmixer och smaka av med svartpeppar.
3. Osten ger oftast nog med sälta så inget extra salt behövs.
4. En röra med lätt syrlighet, sälta och ädelosten som passade perfekt till palsternackorna.
Hej mimmi nu våras det otroligt björken har slagit ut för fullt och koltraste drillar och roddbåten glider sakta på spegelblank sjö bara elmotorn stilla rörelse …… tjoff är satt den inte så stor men vacker, min hjärna öppnar kokboken och bläddrar, javiiiiiiiiiiiiiiiiiiiisttttttttttt ungstekt med persiljesås och pressad potatis med en liten smak av vitlök………………
Älgbarnen é inte att leka med nu när mamma har stött bort sina små, dom vet inte var dom ska ta vägen dom stackars små…………..
Men du din, kärlek till palsetnackor delar du förhoppningsvis med flera,jag har nämligen blivit smittad.
Rabarberknopp ja vill opp opp opp….
/rolf
Hej Rolf!
Är du redan igång med vårfisket!? Det låter som om du har underbara stunder på din sjö.
Jag vill bara vara ute nu, så lite glödhalstrad abborre skulle smaka från den öppna elden.
Vi får får starta en klubb Palsternackans Polare. 😉
Må så gott/Mimmi
Hej Mimmi,
Du har blivit utmanad av mig på min blogg, välkommen in o kika.
Ha det gott
Nadja
Nadja, spännande jag kikar in till dig!
Mmmm så himla gott, älgkött är verkligen en favorit & så god den lät ädeloströran, prick i min smak perfekt inspiration 🙂
Sandra drömkaka, ja det blev en himla lyckad grillstund. Hoppas du får en lika härlig smakupplevelse. 😀
[…] av förra vårens höjdpunkter var när vi la av dessa rotsaker på grillen. Kvällens middag fick bli en enkel purésoppa på endast palsternackor, de mindre […]