Här kommer en förklaring till begreppet degutbyte eftersom det har kommit flera frågor angående uttrycket.
När vi var på bakarkursen i Björkaholm fick vi lära oss det sätt varpå professionella bagare skriver ner sina recept. Recepturen skrivs i procent där mjölet alltid är 100% och vattnet resterande del. Salt och ev. kryddning bortser man ifrån eftersom det är en sådan liten del av degen.
Ett exempel:
Om degen utgörs av 1 kg vetemjöl och man vill ha ett degutbyte på 173, innebär det att mängden vatten ska vara 730 g (ml), dvs att vattnet utgör 73 % av den totala mjölmängden. Då har du fått ditt degutbyte på 173.
Ett annat exempel:
Lika delar mjöl och vatten innebär ett degutbyte på 200, eftersom mjölet alltid är 100 och i det här fallet lika mycket vatten, så blir vattnet också 100.
Hoppas nu att de här exemplen kan förtydliga vad degutbyte faktiskt är och hur man räknar ut det. Den här metoden tillsammans med en våg är ett mycket användbart sätt när man ska arbeta fram egna bakrecept.
Bra! Tack!
/Nybörjaren
Har aldrig hört om degutbyte förut, men nu har jag stenkoll på det hela! =)
Mulle, lycka till med dina surdegar!
Linda, det underlättar verkligen med denna metod.
Må så gott/Mimmi
Hej!
Tack för förklaringen, har undrat över detta ett tag nu faktiskt men inte hittat några lätta förklaringar på nätet 🙂
/Lina
Hej Lina!
Vad roligt att beskrivningen av hur man använder sig av degutbyte kommer till nytta. 🙂
Må så gott/Mimmi
Hej!
Haha tack så mycket, japp det kommer om 10min/en kvart 😉
Love for Food, tack det ser jag fram emot! 😉
Låter grymt invecklat…
kryddburken, det är inte så svårt bara man kommer igång och testar.
Bakkursen vi gick förklarade och underlättade för oss på ett bra sätt. Är man mycket intresserad av bakning så är det givande att lära sig denna metod.
Det var svårt att svälja det äpplet men jag tror det gått ner nu..
Fin info!
Haha, degutbyte säger du? Förstår det inte riktigt än, men iallafall, intressant inlägg!