Här hemma har vi i helgen firat vår alldeles egna prinsessa som har hunnit med att fylla hela 19 år. Nu är det sista året som tonåring, spurten på gymnasiet och studenten som väntar härnäst.
Det brukar alltid stå några små tussilago i ett litet glas på födelsedagsbordet till dotterns dag, men så icke i år, vintern har varit sträng och lång så det fick bli gula påskliljor istället.
När jag funderade på vad jag skulle laga för gott till henne på födelsedagen, föll frestelsen på getost, jag vet att det är bland det bästa hon vet. Knåpade ihop en paj med mer smak från fryksdalen, lite av det rostade havremjölet i skalet smakade mums. Valnötter om du vågar och vill är ett smaksäkert kort tillsammans med getosten och för all del även som strössel ovanpå salladsskotten och päronen som klyftats.
Vet du vad en citronette är för något?
Getostpaj
65 g valnötter ( 10 st hela)
2 dl vetmjöl
o,5 dl skrädmjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
12 st marinerade soltorkade tomater
200 g vit caprin, en ung sådan
50 g vit caprin, en väl lagrad sådan
2 ägg, eko
3 dl mjölk, eko
färsk timjan
salt och peppar
1. Mixa valnötterna fint i en matberedare.Tillsätt mjölet, smöret i bitar och vattnet. Kör snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en springform och ställ kallt i kylen för en stund.
3. Börja med fyllningen så länge, finstrimla tomaterna, skär osten i stavar och blanda ihop äggstanningen.
4. Börja med att lägga osten i pajskalet, sedan tomater och sist slås äggstanningen över.
5. Grädda pajen i 225°C i ca 30 minuter.
6. Servera gärna tillsammans med en päronsallad till, se bild längre ner…..
Getostpaj på vit caprin, soltorkade tomater och timjan….
Salladskott från inomhusodlingen med klyftade päron och en citronette …….
Men åhh så gott! Grattis till dottern! Vilken fin uppvakning!
Citronette är väl en lite sötsyrlig dressing! Har för mig jag sett nåt recept som innehåll florsocker också?
Jag tänkte också fråga om citronette! Vilken härlig paj Mimmi, jag älskar vit caprin men har aldrig haft den i någon paj.
Jag har också en student till sommaren, är det din yngsta också?
Låter som en riktigt god paj, och vilken sallad sedan! Måste varit ett helt perfekt tillbehör.
Ha en riktigt Glad Påsk!
Vilken goding! Är inte citronett en vinägrettsås med citronsaft istället för för vinäger?
kryddburken, jag hälsar så gott till henne från dig!
Karin, den getosten går inte av för hackor det kan jag lova!
Nu är det sista studenten ut för vår del. Vad har din tös läst?
Annika, jo tack det blev ett lyckat samspel mellan de båda.
Fias kastruller, jo du har helt rätt i din beskrivning!
Det kan vara gott med en citronette till fisk och skaldjur. Kan passa fint nu till påsk och när vi börjar se lite lättare rätter som sallad på våra bord.
Må så gott med er & Ha en härlig Påskhelg!
Hej Mimmi !
Gott med getost det har jag ofta i mina ostdesserter. Ha en underbar påsk mvh Daniel
Daniel, det låter ju hur härligt som helst. Får väl komma förbi och prova när jag åker till huvudstaden.
Ha en riktigt skön påskhelg!
Den där pajen ser riktigt god ut! Jag gjorde en filovariant med rödbetor och salladslök, gott, gott, gott!
kristin, visst är det gott med getost. Din variant låter spännande!