Igår var jag ner till Göteborg över dagen för att delta i ett seminarium som handlade om ” Bra mat för hjärnan”. Den enda föreläsaren för dagen blev dock Charlotte Erlandsson – Albertson verksam som professor vid Lunds Universitet. Det hela höll på i sex timmar så allt kommer jag inte att delge er här och nu. Tänker dela med mig av några konkreta råd och tips på vad man ska äta mycket av för att få i sig bra med skydd mot olika tillstånd. Först ut får det bli om godsakerna frukt och bär.
Ät gärna;
- Tre frukter och bär om dagen.
- Minst tre olika färger per dag därtill.
Den gamla rekommendationen är fortfarande alltså högst aktuell.
VARFÖR OLIKA SORTERS BÄR & FRUKT?
Antioxidanter – här i finns det bra och mycket av dessa försvarshjältar i kampen mot de fria radikalerna som ställer till det i våra kroppar.
Skydd går i flera steg – det är ingen idé att äta enstaka oxidanter. Bättre med ett brett register av dem.
Gäller att oskadliggöra på alla nivåer.
ÄPPLE
- Flavonoider – som förhindrar oxidation
- Mot osteosperos
- Mot hjärt och kärlsjukdomar
APELSIN
- C -vitamin och flavonoider
- Skydd mot Alzheimers
- Skydd mot förkylning
KIWI
- C -vitamin och flavonoider
- Skyddar mot Astma
- Mot Natthosta
- Förebygger Emfysem
PAPAYA
- A -vitamin – är också ett antioxidant
- Anti – inflammatoriskt – många av våra sjukdomstillstånd i dag är av inflammatorisk karaktär. Reumatiskt och allergier.
- Bra för rökare
BANAN
- Fibrer – en hel del oligo-sackarider som ger bra tarmbakterier.
- Mot magsår
- Rätt bakterieflora – Finns pektin som fungerar som ett gelé
GRAPE
- Lykopen fungerar som ett antioxidant
- Skydd mot Alzheimer
- Tar bort gifter
BÄR
Har en mycket hög koncentration av antioxidanter. Även kryddgrönt har det så klipp och strö nu över maten.
- Jordgubb – Phenoler som ger skydd för ögonsjukdomar.
- Blåbär – Intein, antocyainin hjälper till mot ögonsjukdomar och hjärtsjukdomar.
Intressant! Jag har fastnat lite för boken ”Supermat”, där det också förklaras mer ingående om frukt, bär och andra nyttigheter! Precis som detta!
kryddburken, det var en givande dag. Vem har skrivit boken du nämner?
Det där måste ha varit en spännande dag! Jag vill också kunna allt det där! Skulle inte klara mig utan frukt och grönt så länge. Tror att kroppen behöver allt som finns i frukt och bär så här i GI-hysteri tider!
Jag har också läst supermat, den är skriven av Helena Nyblom och är mycket bra! Mycket bra fakta och inspiration där. Det medföljer några recept till varje kapitel också. Rekomenderas varmt!! Man lär sig så mycket av den boken. 🙂
KarinW, jo tack det var intressant! Längtar så till sommaren när alla bär och frukter mognar i trädgården. Vilket naturligt godisbord som dukas upp.
Unga Morsan, ja tack för namnet på författaren. Jag kände igen omslag när jag kikade på nätet. 🙂
Må så gott med er och ha en härlig helg!
Åh, vad roligt och spännande! Blir riktigt avis 🙂
/Sofia
Sofia, det var en givande dag i Gbg och nu är godisbordet uppdukat här ute i trädgården. 🙂