I går gjorde vi här hemma en dubbel sats på färskost. När ostmassan eller kvarken om man så vill fått stå och rinna av sig i skafferiet var det dags för smaksättning på olika sätt. Grundkryddade med lite örtsalt och en nypa vanligt salt till att börja med, därefter föll jag för frestelsen att först börja med färskriven pepparrot. Till den andra plockade jag en Ancho och en Cayenne från chiliebuskarna som står här i köksfönstren. Vitlöksost är en vinnare sedan tidigare så idag fick den sällskap av purfärsk dill och körvel som ser ut att ha en trivsam tillvaro i såbrättet i vårt stora rum.
Efter en titt i Annelie Schönecks bok om Dagligt Bröd föll så vår smaklust på en Liptauerost. Vi ändrade dock lite men så här blev det med ett ruggigt gott resultat.
Liptauerost på vårt sätt
250 g ostmassa eller kvark likaså
100 g rumsvarmt smör
1 msk hackad kaprisbär
1 msk paprikapulver
1 tsk mortlad kummin
1 liten riven rödlök
1 dl tjock yoghurt
1. Ta rumsvarmt smör och blanda omsorgsfullt med ostmassan. Rör ner smaksättningen och yoghurt.
2. Förvara i en bytta med lock i kylskåp eller kallskafferi.
Färskostar med tre smaker – Pepparotsost med rädisa, Chileost & Örter med vitlök.
Liptauerost på vårt sätt. Vi har hämtat inspiration från boken Dagligt Bröd.
Hej!
Vilka maträtter du gör jag blir så hungrig när jag läser din blogg fastän jag nyss har ätit.
Ha en bra söndag hälsningar vivianne
Vad fint det blev! Roligt att ni gjorde en pepparrotsost just idag, för det gjorde jag också! =)
Hur använder/äter ni Liptauerost? Har aldrig hört talas om sådan?
vivianné, tack snälla du! Det är roligt när andra blir också blir sugen på det vi stökar på med här hemma.
Linda, tack! Vilket kul sammanträffande. 🙂
Gör du din ost på fil eller?
Liptauerosten har vi som pålägg på mannens goda rågbröd. Mums va gott det blev. Det behövs inget smör på brödet, allt i ett.
Ha en bra kväll med er/Mimmi
Som du såg på bloggen blev den här osten av fil ja. Ska helt klart prova Liptauerost, men först måste det bli lite ny fil. Kanske är den ngt för maken, han vill ha mer smak, tycker ofta att färskost smakar alldeles för lite, hans smaklökar är lite bedövade av allt starkt han brukar äta. =)
Vi har dessbättre en granne med mjölkkor, så där får vi riktig mjölk!
Linda, vad kul att du gör egen fil av riktig mjölk, all heder till dig! Prova med Liptauerosten så får jag höra vad din make tycker. Sonen vår gillade pepparrotsosten bäst med sting och god smak som han själv uttryckte det.
Åh, de såg verkligen goda ut. Själv har jag bara provat med vitlök! /Sofia
Fia, tack snälla! Det smakar verkligen gott med egna ostar. Du får ta prova någon mer smak det funkar. 🙂
Vad kul Mimmi de där”filostarna” har jag nästan glömt bort, det var så längesedan!Liptauerost har jag aldrig smakat den verkar helt super!
KarinW, det är roligt att damma av gamla godingar från förr. Den blev görgo, Liptauern!
[…] Lägg upp i djup tallrik och garnera med körvel och dill. 5. Vi åt mannens goda rågbröd med en färskost smaksatt med […]