Kyliga vita vinter dagar när det viner i väggarna och blåsten där ute ser till att vår fyrbenta vän drar in sin nos snabbt och väljer att vända om in i värmen. Ja då är det dags att ta fram järngrytan och låta lite högrev få puttra på med lagerblad och kryddiga pepparkorn. Morötter och lök i grönsaksväg som skärs i grova granna bitar får gå med. Det dröjer inte länge så sprids det härliga dofter i hela huset. Vår vänliga fyrbenta vän visar sitt intresse och uppmuntrar till smakprov av både den gula roten såväl som av framdelskött.
Lager eller på latin Laurus nobilis är en växt som trivs bäst runt medelhavet. Vill man kan man ha den som krukväxt inne på vintern och ställa ut den över den varma årstiden. Bladen smakar bäst om de får torka först, färska har det en beska i sig som försvinner med torkningen. Den här kryddan blir bäst och framträder med sina arom om den får koka med länge i rätterna till skillnad från de flesta andra örter som man tillsätter mot slutet.
Klassiska kalopskryddor som lagerblad, kryddpeppar och även vitpeppar idag.
Det lilla Lagerträdet som ger oss blad till grytor och soppor av allehanda slag.
Dagens kalops med potatis och rödbetor.
Kalops för fyra eller fyrbenta
1 kg högrev
4 st morötter
1 stor lök
vatten
3 st lagerblad
15 st kryddpepparkorn
15 st vitpepparkorn
salt och peppar
smör
mjöl
1. Skär köttet i stora bitar. Skala morötter och lök skär dem också i grova bitar.
2. Börja med att steka köttet i smör. Krydda med salt och peppar.
3. Tillsätt morötter, löken och tillsätt vatten så det täcker. Koka upp grytan och skumma av ordentligt innan du tillsätter lagerblad och pepparkornen.
4. Puttra på till köttet börjar bli mört, smaka av skyn, krydda ev. mer och red av med lite mjöl fortsätt att småputtra. Skala potatisen och koka den nu så att bägge grytorna blir klar samtidigt.
5. Servera med rödbetor, knäckebröd och ett glas med sval öl till så känns även den kyliga vintern överkomlig.
Vad passande att du skrev om detta recept, å jag i morse tog upp älg bitar att göra kallops på…
Det är ju så gott, då det är kallt och snöigt idag här.
Kram
Lotta, så bra då! Visst passar det bra med köttgrytor nu som värmer i vintern. Älgkalops mums!
Varma kramar/Mimmi
Kalops är ju bara så gott, en som fått stå och puttra riktigt länge.
Det går säkert att byta kebabköttet mot renskav, tror det blir minst lika gott!
Ha en skön söndag!
Har du alla växter som går att odla du:)?
Har du drivit upp lagerbusken själv eller finns det att köpa för lilla mig som inte har så gröna fingrar?
Finns inget bättre än gryta i kylan!
Jessica, det ska vara så att köttet nästan trillar isär.
Då får jag testa med renskav någon dag.
KarinW, några kryddor finns inne över vintern.
Lagern fick jag i morsdagspresent för några års sedan. Sådana blommor gör mig så 😀
Du kan köpa dig ett litet träd hos din trädgårdshandlare, det tar han hem till dig om du frågar.
Ha en bra söndagskväll!!
Färska lagerblad – vad avundsjuk jag blir ;)!
Grytan ser fantastisk ut.
Annika, det är kul att ha växter som hjälper till med smakerna i matlagningen.
Du får önska en Lager till morsdag du med. 😉
Kalops var så länge sedan, var verkligen på tiden.