Nu har vi bakat och smakat av fyra olika sorters fyllda semlor. Det är samma grunddeg till hela gänget som är smaksatt med kardemumma och blir till tolv fina bullar. Många gillar de klassiska med mandelmassa och måste bara avnjuta dessa. Andra är lite alerta och tar in de nya fettidagsfrestelserna med glad min. Choklad och banan är en rund raring som roar mina smaklökar. De hasselnötsfyllda gör man lätt på samma sätt som med egen mandelmassa de går även att köpa färdig massa för de som vill. De som har matallergi mot mandel måste kokosfyllningen var en knockande fullträff för, lite karibiska influenser i en svensk bulle.
Recepten är från början ifrån tidningen Allt om Mat men vi har minskat, ändrat och gjort på eget vis. Låt er nu smakas av bilder och bak!
Släta bullar med smak av kardemumma jäser till sig innan gräddning i ugnen…………..
Grunddeg med kardemummasmak
12 st
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
65 g socker
1 tsk stött kardemumma
lite salt
450 g vetemjöl
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37° C. Smula ner jästen och häll över degsvätskan och rör till det löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbaket. Arbeta degen ordentligt för han i ca 10 min eller i maskin 5 min. Jäs 40 minuter.
2. Rulla till tolv runda bullar och låt dem jäsa med bakduk över sig på en plåt i ytterligare 30 min.
3. Grädda i 225° C mitt i ugnen i ca 10 minuter till fin färg. Låt svalna på galler.
4. Skär eller klipp av ett litet lock. Gröp ur lite av innanmätet och blanda med valfri fyllning. Fyll bullarna med massan. Vispa grädden fast och spritsa eller klicka ut på semlorna. Lägg på locken och pudra på med något av förslagen nedan.
Riven mandelmassa mumsigt till de klassiska…..
Här ligger klassikerna fyllda och pudrade…………….
Mandelmassafyllning
200 g mandelmassa
0,75 dl mjölk
3 dl vispgrädde
pudersocker tillika florsocker
Mörka skönheter med choklad och banan……………..
Choklad och banan fyllning
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 stor banan
Grädde:
3 dl grädde
1 msk kakao
1 msk florsocker
Garnera med Oboy
Hasselnötsfyllda härligheter………………………………
Hasselnötsfyllning
1 1/2 dl hasselnötter
1 1/2 dl strösocker
1 msk kakao
1 msk mjölk
Garnera med florsocker eller lite kakao
Kockosfyllda med kanel och farin utan mandel för de som är allergiska.
Kokosfyllning
2 dl riven kokos
1 tsk malen kanel
1 msk brun farin
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Garnera med florsocker
Ååååh jag älskar semlor, allra mest på sommaren när man absolut inte ”får” äta dem. Chokladmousse är gott i dem, måste testa med banan också 🙂
Åh va du är fiffig och finurlig!! Jag hade en idé i bakhuvudet om en chokladsemla, men längre än så kom jag visst aldrig! 😀 Kanonfina semlor allihopa!
Men hjälp vad gott med kokos!!!! Själv blir jag nog tvungen att baka traditionella men om man göra minisemlor kanske man kan göra en annan variant också!
Marina, det blev så gott med banan och choklad. Du får passa på att frossa i dem nu. Snart är fettisdagen här och sen kommer ju fastan. 😀
kryddburken, semlor med mandelmassa är bra goda men jag tar gärna en med chokladbanan numer. Visst är det lite kul med nytt i bullarna. 😀
kristin, ja gör det du! Det blir gott med lite skiftande smaker jag lovar. 🙂
Vad kul med en massa olika semlor Mimmi! Jag har en bit nougat som jag tänkte riva till fyllning men den biten har blivit sååå liten, ha ha
Jag har ätit saffranssemlor och det var väldigt gott.
Är det svårt att sätta fänkål? Måste drivas upp i förväg också?
Kram Karin
Jag är frisk nu, tack för lyckohälsningen! Blir jätteglad 🙂 Mums, vad sugen jag blev på semlor! Jag ska sätta igång semelbak nästa vecka, är på jakt efter det ultimata receptet. Allt här lät gott! Just nu står det mellan Berts dinkelsemlor eller vanliga klassiska. Hoppas allt är bra med dig! Kram /Jasmine
Karin vet du, det har varit en inspirerande semelvecka.
Känner igen det där med att gosakerna försvinner ur skafferiet. Hade en bit mandelmassa kvar efter mitt senaste bullbak, men inte nu längre. 😉
Vi väntar till i början på april med att så fänkålen, den är snabbväxande. Är så svag för lakritsmakande grönisar och kryddor med för den delen.
Kram Mimmi !
Unga Morsan, skönt att du är frisk och orkar med igen.
Det finns så mycket roliga varianter nuförtiden på fettisdagsbullarna.
Det där med dinkelsemlor vill jag också prova. Har du recept? Kommer det kanske på din blogg så jag får vänta och se. 😉
Må så gott med dig/ Mimmi
Åh, dom ser ju hur goda ut som helst. Banan och chokladfyllningen låter som en riktigt god fyllning. Måste provas.
Jessica, det tycker jag verkligen att du ska göra. De blev min favorit och klassikern förstås.
De ser så fina ut allihopa! Du är jätteduktig, borde öppna ett konditori.
För att svara på din fråga så ska kaffet smaka jordgubb och grädde. Har inte hunnit prova det ännu då vi är sjuka och dricker massa te för tillfället.
Ha en bra helg!
Nadja
men ÅH! vilka fina =) sugen jag blev nu. förra året blev jag så trött på semlor eftersom jag jobbade på bageri 😉 men nu iår har jag hunnit blivit rejält sugen! chokladfyllningen verkade som något jag också kommer gilla. har blandat jordgubbssylt i grädden en gång, det var gott!
Hej Mimmi !
Verkligen kul att se dina fina semlor och att du varit så ambitiös och gjort så många fina olika sorter.
Ha en fin helg mvh Daniel
Nadja, tack snälla. Jag har haft fin hjälp med det här stora baket.
Oj, spännande med kaffet. Du får berätta när du provat.
Krya på er där hemma nu och ha en bra helg!
carolina, tack och tack! Choklad borde gå hem i dina semlor, du får ta någon av dina favoritsorter och piffa upp semlorna med. Du har ju anledning att fira nu! 🙂
Daniel, visst blev de fina men jag har haft den bästa hjälp man kan få med veckans storbak av semlor.
Ha en bra helg!
De där ser ju nästan för goda ut! Roligt med olika varianter på fyllning! Perfekt för mig som inte är så förtjust i den originella mandelmassefyllningen! Älskar både choklad och banan så choklad- och banan varianter är nog den ultimata fyllningen för mig! 🙂
Återigen, tack för alla härligheter och inspiration!
Trevlig Helg!
Kram, Jennie.
Those look absolutely WONDERFUL!
Cheryl
Cheryl, have a taste. The big day are at tuesday. Have you try these before?
Mimmi
Vilka fina semlor. Själv har jag bara provat de klassiska med mandelmassa ohc så min favorit med vanilj men kanske man skulle prova andra smaker också =)
Jennie, det här blev också kalasgott.;)
Den med choklad & banan blev en klar favvo så prova med den.
Roligt att du fortfarande hittar inspiration på sidan, det glädjer mig verkligen.
Ha en härlig helg & varma kramar
Karin, visst är det gott med en klassiker men det är så kul att testa lite nytt också. 🙂
[…] lästa inlägg Semlor med skiftande smakerSmå söta semlor som smakar spännandeFärskt stenmalet mjöl till brödbaketVeggie Vårullar på […]
[…] som helst utan självaste fettisdagen. För er som vill få recept, tips och inspiration till semlorna så har jag redan lagt ut dem. Jag bjuder er på en enkel och matig soppa på eco tomater som bas […]
ALLA, ser verkligen jättegoda ut! Gillar idén med kokos och brun farin.
Emma
Emma, hoppas du snart får smaka semlor.
Det måste smaka x-tra gott för dig då tillfället kommer. 🙂
*mums* Jag har precis gjort klar mina semlor, imorgon är de bara fylla mandelmassan och grädden.
Sandra, härligt då är det äntligen dags. Hemmagjorda smakar så mycket bättre!
Jag har länkat till dina semlerecept på min blogg 🙂 sån variation du lyckades skapa, va roligt!
ta en titt vetja ;P
iliai, vad kul att semlorna föll dig i smaken. Det är skoj med lite omväxling ibland. Jag kollar in din blogg på direkten. 🙂
Bra idé, det här med att variera den gamla, vanliga Fastlagsbullen, eller Semlan som ni kallar den.
Choklad & banan låter smaskigt!
Fredrik, en klassiker är en klassiker men visst är det kul med lite omväxling också.
Choklad och banankombinationen smakade särskilt gott!
Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.