Panir som står i sin saltlake på hyllan i det stora skafferiet.
Skafferimat
januari 15, 2009 av mimmismat
Publicerat i Mimmis skafferi, Tillbehör | Taggad Ayurvedisk, färskost, matblogg, matlagning, mimmismat, panir, saltlake, skafferimat, värmland | 6 kommentarer
6 svar
Kommentera Avbryt svar
Arkiv
Mest lästa inlägg
- Hjortentrecote med trattkantarellsås & potatis och jordärtskockspuré
- Klengås
- Soppans många skepnader
- Björksav blir Björksirap
- Rallarros en vårprimör från naturens skafferi
- Kålsoppa och Mârten i Sunne
- Sticklingar till årets nya bärbuskar
- Pitepalt
- Gretas Gammeldags Pepparkaksdeg
- Griljerad skinka med kryddnejlika och nytt köldrekord
Kategorier
- Djurliv (6)
- Kallkällan (18)
- Varma drycker (10)
- Köksträdgården (104)
- Örtagården (6)
- Frukt och bär trädgården (28)
- Mammas pytt i panna (10)
- Mimmis skafferi (392)
- Efterrätter (58)
- Förrätter (23)
- Fikabröd (41)
- Matbröd (32)
- Sås och fonder (19)
- Smårätter (56)
- Tillbehör (23)
- Varmrätter (155)
- Mormors kakburk (6)
- Naturens skafferi (9)
- Okategoriserade (39)
- Produkt test (2)
- Reportage från bygda (42)
- Reportage utanför bygda (20)
- Skogens skafferi (16)
- Trädgårds-Tävling (2)
- Värmlandsmat (7)
Bloggportaler
Småskaliga mathantverkare
Värmlandsmat
Hej!
Har gjort panir men visste inte tat man kunde lägga den i saltlake? verkar ju kanon. Jag gjorde biffar av min panir som legat i goa marinader.
Har du lagt ut recept på din panir +hur du gör saltlaken?
Ska kolla lite mer då det är första ggr jag är här:)
Ha det fint
Hej Lotta!
..och känn dig välkommen hit till sidan. Vad kul att du provat göra panir. Vilka goda marinader har du då gjort? Det låter spännande, vore kul att prova på.
Panir har jag lagt ut sedan tidigare med både recept och bilder. Sök panir högst upp på högersidan vid startsidan så finner du den.
Tänkte göra ett eget inlägg om saltlaken och tillagningen av den. Det kommer snart så titta in igen är du snäll.
Må så gott/ Mimmi
Hej igen!
Jag gjorde flera olika marinader som jag la biffarna i=Paniren.
Olja, lite ketjup manis (kan ej stava det rätt kanske;) alt tomatpure, i ena vitlök, Rosmarin. En annan med rökig smak=urgott så testa det.
kryddor som jag gillar helt enkelt.
Ska gensat söka på panir hos dig. Ska hämta mer mjölk hos min bonde snart och göra mer panir så ska jag testa att lägga den i saltlake. Undrar hur länge den håller där i?
Ha det gott
Lotta, förslaget med att marinera skall jag verkligen testa. Dina tips tar jag med mig, tack för dem.
Komjölk direkt från bonden är ju det bästa man kan få. Då kanske du får chansen att göra kalvdans tom.
Vi har ju lagt paniren i saltlaken för att den ska ta smak och det är en 1,5% saltlake, dvs 15 g/ l vatten.
Den har nu legat en drygt en vecka och vi har tagit en liten smakbit. Tycker nog att man kan höja saltmängden till 3 %.
Det är dags för oss att använda den i matlagningen och det får så bli i morgonkväll.
Kallrökte du osten själv eller hur gjorde du?
Må så gott/ Mimmi
Hej:)
tack för att du skrev ner saltlaken, ska göra det nästa gång.
Kallrökte? rökte den inte utan la bitar i marinad över natten och sen gjorde jag små grytbitar av dem som jag frös ner tills jag ville använda dem. Stekte dem sen.
Min bonde jag känner bor i närheten så jag kan hämta när som och det är ju så bra. Ex när jag gjorde hårdost så blir det lite lättare och äggost osv..
Underbar sida du har så jag kommer snart tillbaka o dyker efter recept:)
[…] kommer till stor del från Panir som vi låtit ligga i en saltlake under en veckas tid. Titta in i skafferiet får du se och läsa mer. Kapris är en favoritkrydda som kommit väl till användning när vi […]