Tre nävar av torkade toppmurklor som blev till 80 g blötlagda eller 2, 5 dl om man så vill. Sila av toppensvampen. Fräs dem sedan länge i smör så aromen blommar ut, det ska börja sprätta och låta om svampen. Slå på av grädden och puttra på spisen i minst 20 minuter med varsam omrörning. Späd under tiden med svampspadet som blev efter blötläggningen, den ger både smak och färg, till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. Den här såsen som smakar vilt och naturligt passade utsökt till rostbiffen på älg och rotsaker som bräserats i vild sky och vin.
Jag är så glad att jag har lite torkade toppisar kvar i mitt skafferi, de har utvecklats och blivit mer i sin smak av vintervilan. Ser fram emot att vi kan få njuta än en gång av dem. Det ska bli spännande att se om de vill återkomma på samma plats även denna vår, en meter öst om köksträdgården.
Toppmurkelsås
Tre nävar toppmurklor
två msk smör
tre dl grädde
svampspad från blötläggningen
salt och vitpeppar
1. Tillagas som ovan utförligt beskrivits.
Toppmurklor, hjälp vad gott!!!
Jag hade några bra ställen i närheten av mitt förra sommarställe, men vid det nuvarande, i inre Roslagen, har jag inte hittat några ännu. Synd för godare svamp finns knappast.
Hälsningar från fröken Dill
Fröken Dill, ja visst är det!
Har inte så mycket av toppmurklorna som jag har av trattisar och kantareller. Det blir då ändock mer speciellt.
Hoppas du snart hittar dig ett nytt ställe med mycket toppisar.
Åh, dte var verkligen längesedan jag åt murklor! De har liksom försvunnit bland alla karljohanssvampar och kantareller…låter som en helt suverän sås!
Annika, visst är det lätt hänt att man glömmer dem. Toppisarna är inte heller lika krävande i sin tillredning.
[…] att gifta sig och det blev ett lyckligt äktenskap denna afton. Lagade till detta också en toppmurkelsås som jag lägger ut till er som känner sig […]