Förrätten till årets nyårsmeny står nu till sig i stora skafferiet. Kallrökt lax med rivig pepparrot är en kär kemi. Till botten använde jag mig av surdegsbrödet vi bakat, syrligt ja men med lite lönnsirap så. Vanligast är att använda sig av kavring, men inte den här gången. Lite garnering bara så blir det en fin första rätt för årets sista dag. Den här tårtan passar förstås fint till trettondagshelgens firande, som förrätt på en buffé eller som ensamrätt. Det här är riktig kalasmat. Smörgåstårta som smakar gott av rökig lax och rivig rot.
Laxtårta med pepparrotssting
100 g smör
200 g surdegsbröd eller kavring då behöver man inte söta något extra
1 msk lönnsirap, gärna Kung Markattas
200 g kallrökt lax
1 liten lök gul eller röd
1/2 dl finhackaddill
2, 5 msk färsk finriven pepparrot
3 dl gräddfil
2 dl creme fraiche
lite salt
4 st gelatinblad
1. Smält smöret. Blanda brödet i en matberedare tillsammans med smöret och lönnsirap.
2. Häll över brödblandningen i en springform, med löstagbarkant. Tryck ut brödsmulorna med handen hjälp av handen över botten och en bit upp på kanten. Ställ kallt minst en timme.
3. Finhacka laxen och löken. Blanda gräddfilen, creme fraiche, dill och pepparrot och lite salt efter smak.
4. Blötlägg gelatinbladen en stund i kallt vatten. Krama ur dem och värm dem varsamt med lite grand av laxröran i en kastrull. Häll över i laxröran och blanda omsorgsfullt.
5. Slå upp fyllningen på brödbotten och bred ut. Täck formen och ställ kallt i tre – fyra timmat eller gör den redan dagen innan.
Mimmi! Tusen tack för din nyårshälsning, jag blev riktigt glad! Det är som du skriver att jag faktiskt bara ska blogga när lusten infinner sej och den har fortfarande inte kommit tillbaka. Men vem vet om jag dyker upp med något smarrigt nyårs recept? 🙂
Jag kan bara föreställa mej hur god din laxtårta kommer bli, det vattnas i munnen på mej. Jag hade ynnesten att få en rökt laxsida av mammas sambo som han fiskat själv och sedan lämnat in på rökeri, så den blir ju självklart förrätt imorrn! Ett riktigt Gott Nytt År! Kramar Sara
Sara, fint att höra av dig så här på årets slut. Oj, oj din laxsida kommer att göra varenda en glad runt bordet. Egenfiskad och rökeriets omsorg, bättre kan det inte bli.
Du är välkommen med recept så snart lusten infinner sig igen.
Sköt om dig!
Go förmiddag på er! Hoppas nyåret har varit bra och God Fortsättning! Vilken härlig bildsamling på 1-års dagen!! Grattis i efterskott! Ser fram emot massor av nya fina härliga recept, på återseende!
Tack, för gratulationerna av bloggens bemärkelsedag. Vi fick ett fantastiskt gott slut med våra vänner. Åt oss sakta igenom kvällen och fick se ett sprakande fyrverkeri vid tolvslaget.
God fortsättning på 2009, Li
[…] Laxtårtan ligger dekorerad och klar……… […]
[…] Vad kan smaka bättre än en smörgåstårta med Rökig lax och rivig rot. […]
[…] i mängden av tårtor smakar stingigt av rivig pepparrot samt rökig […]