Middagstips i December
Jansson med Örttäcke
1000 g potatis av mjölig sort
1 gul lök
1 vitlök pressad
100 g ansjovis med spad
3 dl grädde
Topping:
100 g grovt och mörkt bröd
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan färsk
1 tsk rosmarin färsk
2 msk dill fryst
smör
1. Skala och skiva löken. Stek den i lite smör utan att den tar färg.
2. Skala och strimla potatisen i matberedaren.
3. Lägg potatis, lök och ansjovis i en ugnsfast form.
4. Slå på spadet från fisken och grädden.
5. Toppa med örttäcket och hyvla smör över som avslutning.
6. Grädda i 200-225°C i ca 40 minuter, till potatisen känns mjuk och Jansson blivit krämig i sin konsistens. Täck med folie om den blir för brun.
Men Mimmi har du redan börjat jullaga? Nu blir jag taggad att dra igång också fast jag ska försöka att inte dra på med så mycket. Kul påhitt med din Jansson, gillar allt du lagt på men ibland fegar jag ur ändå.
Sillen med dijonsenap kanske jag snor av dig!
Ha det bra/Karin
Det här var en ny variant av janssons! Verkar supergott och smakrikt! 🙂 Gott!
Jennie och Karin W, kunde inte låta bli! Jansson är en favorit, nu i lite annan kostym. Alla tummar upp här hemma för den nya varianten. 😉
Kanske jag ska våga testa ändå ……..
KarinW, klart du gör…
mmmm…janssons frestelse har jag ju aldrig gjort.
hmmmm…jag har ju alla ingredienterna…t.o.m..det mörka brödet (som jag gör själv :)))
överlever rosamrin och timjan hos dej?
jättekram
baciuss
bri, det är den rätt som jag uppskattar mest av dem alla så här bland all julmat. Ansjovisen med sin sälta, potatisen, löken och grädden som får koka ihop i ugnen. Du måste prova om du inte gjort det förr. 😀
Jag använde vårt surdegsbröd och kryddorna har jag i stora krukor i köksfönstren. De står ute på sommaren och sedan tar jag in dem i vår farstukvisten till att börja med. Nu har jag tagit in dem i köksvärmen och de har börjat skjuta nya skott.
Hur har du dina örter?
Plockar du när du vandrar i bergen?
Julkramar 🙂