Vi har hunnit med att baka av klassiska Tant Harriets pepparkakor, tjocka goda Frukostpepparkakor och nu slutligen blev det peppisar som smakade lakrits. Eftersom jag nu själv är så svag för lakrits vill jag gärna peta in lite av det både här och där. På försommaren när vi besökte Wijs trädgårdar fick jag tag på en planta av anisisop till min sanna lycka. Väl här hemma så stod den där på min trapp och väntade vänligt. Tillslut hade jag bestämt mig för vad det skulle bli för något. En enkel saftig sockerkaka med lime som smakade åt Pernodhållet till mannens förtjusning. Det blev tyvärr bara en gång för när vi kom hem från vår Norrbottensresa så hade den lilla plantan torkat och tynat.
Åter till vinter och det här recept. Nu går det bra med turkiskt peppar, ni vet sådana starka hårda rackare som gör att skinnet i gommen vill kasta in handuken och tacka för sig om man råkas gå för hårt åt på påsen. Det är bara att krossa dem i morteln. Hur fint de ska krossas beror på hur du vill att dina kakors konsisten ska bli. De vi bakade hade både fint ”lakritsmjöl” och lite större ”flisor” i sig. Nu blev det lite att bita i här och där men alla tänderna är kvar. Vansinnigt gott!
Pepparkakor med lakritssmak
2 1/2 dl ljus sirap
2 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
2 tsk stött kardemumma
1 msk mald anis
5 msk turkisk peppar, finkrossad efter önskemål
150 g smör, rumstempererat
500 g vetemjöl
1. Koka upp sirapen och låt den svalna. Rör ner socker, ägg, kryddor, turkisk peppar, cedro och smör.
2. Tillsätt mjöl och arbeta ihop degen ordentligt. Låt vila svalt, gärna till nästa dag.
3. Kavla ut degen så tunt det går på mjölat bakbord. Ta ut kakor med pepparkaksformar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på.
4. Grädda mitt i ugnen ca 4-6 min i 200 C. Låt svalna på bakgaller.
Tant Harriet pepparkakor
Lakritpepparkkakorna ligger längst fram
Lakritspepparkakor låter verkligen jätteudda! Jag evt inte om jag ska våga… Kanske några få… hm, vi får se… =) Annorlunda och spännande recept iaf!
Linda, kanske ett recept till vän av lakrits. 🙂 Eller kakor som en decembergåva…
Men vad häftigt!
Instämmer med Linda, man är lite feg!
Hoppas du får en trevlig helg!
KarinW, man kan ju göra några som Linda föreslår:)
Tack och ha en go helg du me!
kan tänka mig att det är gott, pepparkakor & lakrits. muuums! kul initiativ 😀
carolina, jo det blev bra, lite sega och lakritskrasch här och där!
Kul med lakris smak på pepparkakorna. En sak som jag fortfarande tycker fast jag nu är vuxen och professionell konditor, att degen är godare en den färdiga produkten. Låter kanske bengt men jag tycker verkligen det. Ha det så bra mvh Daniel
Daniel, håller med visst är det så gott med degen. Det blir mycket smaka innan det bakats färdigt.
Jag har precis lagt ut ett gammeldags recept på pepparkaksdeg som min mamma skrev ner för exakt 60 år sedan.Vi har ätit av degen och den smakade fantastiskt. Kakorna bakar vi i morgon.
Kan det vara något för en proffskonditor som du?
Må så gott med dig!
Åh jisses vilken spännande kombination!!
Lakrits en favorit hos mig, så det här måste jag nog testa! mums!
Jo jag fick nyss reda på att mitt senaste biscottirecept är i final i en riktig toppentävling på http://www.matboken.se och vinnaren utses genom röstning så snälla: rösta på mitt bidrag! *Tack* 🙂
Ps. man kan rösta en gång varje dag fram tills den 15/12! 😀
Varma Hälsningar,
Jennie
Jennie, men va kul att du gått till final. Klart jag röstar på dig:D
[…] med lakritssmak för de som vill smaka något annorlunda och […]