I går bakade vi en massa lussebullar eller lussekatter hur man nu vill uttrycka sig. Vi hade svårt för att bestämma oss för vilket. Men varför heter det egentligen så? Klicka här!
Vanligt är ju att man tillsätter kesella för att få saftiga fina bullar. Den här gången blev det lite syrlig yoghurt som fick bli med. Hemma hos oss och säkert hos många andra finns som oftast en hink av den syrliga mejeriprodukten i kylskåpet. Nu kom den även till användning i decemberkatterna med god och saftig smak som resultat.
Adventsstaken i gjutjärn fick också sin utsmyckning. Brukar plocka mossa från skogen där öst men nu låg det redan en decimeter snö som ett skyddande täcke så mossan fick helt enkelt vara i år. I mörkaste mörkret smög jag så ut med pannlampan på mitt huvud och med sekatören i högsta hugg. Tur att ingen såg mig kunde nog ha skrämt slag på vem som helst i den utstyrseln. Enbusken stod så stolt i givakt trots snömassorna som börjat tynga. Lite naturligt glitter i form av snö och is smyckade vårt bord en stund innan det hela rann ut i sand.
Årets första lussekatter och adventsstaken som just smyckats
Lussebullar
1-2 påsar saffran
1/2 tsk salt
200 g smör
4 dl mjölk
1 dl lättyoghurt
1 1/2 dl strösocker
50 g jäst, gärna den för söta degar
1 ägg
1 kg vetemjöl
Garnering:
Ägg
russin
1. Stöt salt och saffran i en mortel. Smält smöret och tillsätt mjölk, yoghurt och socker och värm till fingervarmt, 37°C.
2. Smula jästen i en bunke och häll över lite av mjölken. Rör till jästen löst sig och tillsätt resten av mjölken.
3. Rör i av saffran, ägg och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen ordentligt så den blir smidig och släpper kanterna. Hellre lite lös än för mycket av mjölet.
4. Jäs i 30- 45 minuter.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen en stund. Dela degen i två delar och varje del i 20 st jämnstora bitar.
6. Rulla fingertjocka längder ca 20 cm långa. Rulla ändarna åt vardera håll. Jäs på plåtar med bakplåtspapper under bakdukar.
7. Pensla lussebullarna med ägg och tryck i russin. Grädda mitt i ugnen ca 6-8 min, till fin färg.
8. Låt svalna på galler under en bakduk.
Vad fint med ene, jag missade att plocka mossa också i år men svärmor hade tänkt på mig hon. I morgon ska jag kanske baka små lussekatter eller prinsar för det har jag inte hunnit än!
Ha det bra!
KarinW, snäll svärmor som tänkt på dig. Lycka till med ditt bak.
Må så gott!
Jag har testat ditt recept och det var jättebra, länkar till dig!
KarinW, det var skoj att höra!
Det var många som provsmakade dem nybakade och sa att lussebullarna blev saftiga och goda. Torra lussekatter är inget vidare.
Ja den efterrätten var himla god! Mycket godare med hemmagjord äkta vaniljglass också!
Dina lussekatter såg väldigt smarriga ut, blev väldigt sugen nu faktiskt..! Jag fullkomligt älskar saffran!
Får också ha ett lussebak snart.
Lucia är trots allt bara om 1 vecka och 2 dagar!
Ikväll kommer ”Smarrigt Till Jul, Nr 2” så håll utkik vetja! 😉
Varma Hälsningar, Jennie.
Jennie, du vet vilken skillnad på egen glass och köpt. Har faktiskt ingen glassmaskin. Men jag har lagat en hel del i arbetet. 🙂
Det går fort nu, nästa Lördag står hon där med ljus i sitt hår.
Jag tittar in till dig igen…..
Må så gott!
Intressant om lussebullar! Och jag ska pröva yoghurt inför helgens julbak:)
Pontus, gör så de blev så saftiga och smarriga. 🙂
hi! how are you?if mimmis is your surname,maybe
we are family,my name is george mimmis.
Hi George, nice to have you here! Mimmi is my nickname. Its a short version of my firstname.
mimmi!! vad dumt av mig att inte titta in hos dig innan jag började baka!! :(((
ditt recept är ju mycket bättre!
jag tycke ju att det var konstigt att inte ha inte ett enda ägg i degen!
faktiskt var min deg ganska hård.
lussekatterna blev goda, ma jag hade gjort dem lite för små, då torkar de ut snabbare.
provar ditt recept!
ha en trevlig dag!
baciuss
brii, jag tycker dina lussekatter såg goda och inbjudande ut.
Hoppas du blir nöjd med receptet om du provbakar.
Må så gott!
hej hopp här har du mig igen!!
:)))
dina lussekatter är de bästa!! väldigt svårt att sluta äta dem.
tack för receptet!!
jättekram!
baciusss
Hej igen, bri!
Roligt att recept går hem även i sydligare breddgrader.
Snöiga kramar! 🙂
Hej Mimmi och TUSEN TUSEN tack för ditt recept! I 2,5 år har jag levt utan lussekatter för att jag inte hittat ett alternativ till Kesella. Bor man på Kreta får man antingen beställa de ”vanliga” ingredienserna med släkt och vänner, eller hitta alternativ. Du gav mig alternativet och ikväll ska jag och dottern baka lussebullar – med bougavillan och citronträden prunkade utanför fönstren:)
Nu doftar köket av havregrynsbröd, fast mitt ”rätta” recept kom bort i ett datahaveri så vi får se hur det blir.
Hur som helst, 100 tack och en riktigt fin 1:a advent!
Kickie
Hej Kickie!
Det låter helt underbart att få stöka på med adventsbaket med både citronträd och ljuva blommor utanför. Hoppas ni får en fin advent och att lussekatterna faller dig och dottern i smaken.
Må så gott/ Mimmi
[…] Naturens skafferi har ödmjukt delat med sig av sina gåvor och jag vill dela med mig av mitt bästa recept på saffransdeg. […]