Att få smaka på något litet och gott så här till Advent ger en lustfylld föraning om vad som väntas framöver i årets sista månad. Om det dessutom är enkelt att laga till och man vet att råvarorna är av bästa kvalitet har pusselbitarna fallit på plats. Nu hade jag turen som hittade ett recept hos Kung Markatta som både såg gott ut och innehöll bra råvaror. Det här är julgodis när det är som bäst, en mix av choklad, mandel, torkade aprikoser och apelsin. Vill man ha en ännu tydligare ton av apelsin kan man tillsätta apelsinlikör. Jag valde att ta i lite av konjaken istället, bara en halv matsked. Inte så att den slår igenom, det är inte gott om det blir en spritig smak på den goda konfekten.
När jag tillagade pralinerna så vägde jag upp alla ingredienserna, så nu finns mängden angett i både vikt och volym. Hoppas ni får stor nytta av receptet och att ni också vill bjuda era nära och kära på något naturligt & riktigt gott. Jag tycker det känns bra med ett julgodis som är befriat från vitt socker och istället fyllt av naturlig sötma.
Varuprover ur Kung Markattas fantastiskt fina sortiment som de skickade till mig
Ingredienserna är framplockade
Aprikos & Apelsinpraliner
ca 20 – 25 st
165 g eller 25 st av Aprikoser
100 g eller 1 1/2 dl sötmandel
rivet skal från en ekologisk apelsin
1 msk färskpressad apelsinjuice
1 msk apelsinlikör eller 1/2 msk cognac som jag tillsatte i min massa.
1 msk lönnsirap
100 g mörk choklad, gärna Green &Blacks Dark 70%
1. Lägg allt utom chokladen i en mixer och mixa till en inte allt för slät massa. Massan ska hålla samman bra, men det ska fortfarande vara lite småbitar kvar av mandeln.
2. Rulla små bollar av massan, ca 1,5 cm i diameter. Det går lättare om man först fuktar händerna med lite vatten.
3. Smält chokladen i vattenbad eller i micron. Doppa aprikoskonfekten en och en i chokladen och lägg på ett bakplåtspapper att stelna.
Aprikos & Apelsinpraliner till Adventsmyset
Vad gott det låter!
Tack för tipset, jag visste inte att Kung Markatta hade lönnsirap i sortimentet.
Annika, det blev ett höjdargodis. Alla som smakat har lovordat dem. Det blir absolut en omgång till.
Lönnsirapen är fantastiskt fin och lätt att använda i mat och bak. Har även provat den till våra pumpapannkakor som vi åt härom kvällen. Funkade fint!
Kung Markatta har ett sortiment som gör mitt mathjärta varmt.
Jisses så smarrigt!! Får kanske ta och testa dessa..! 🙂
Det där vill jag testa Mimmi!
Låter helt underbart med yoga och SPA, man blir rätt stel av att hänga vid datorn,
Ha det bra i veckan/Karin
KarinW, pralinerna blir bara bättre i sin smak för var dag som går. Men nu är de slut:(
Må så gott !
Det ser mycket smarrigt ut.— fast jag föredrar ju bra vanliga marsipankulor, doppade i coklad 😀
Alexandra, tack för det! Du borde prova det är så supergoda.
[…] svärfar så ingen fara skedd. Här hemma hos oss har det bara blivit en sort än så länge, små praliner med smak av Aprikos och Apelsin, inte alls dumt det heller enkelt och eko i […]