Visst är det fantastisk gott med surdegsbröd. Men att förvara större mängder av brödet på ett bra sätt kan vara nog så svårt. Har man ett stort kärl i keramik kan man rengöra det väl med ättiksvatten först. Sedan är det bara att fylla på med bröd. Helst med snittytan ned mot kärlets botten. Rena bakdukar att linda runt varje bröd är ytterligare ett sätt att bibehålla fuktigheten. Har man nu inget kärl av keramik så kan man i alla fall linda in surdegsbrödet i bakdukar och lägga dem i plastpåsar. Förvara dem gärna lite svalt, dock inte i kylskåp. Där trivs bröd bara riktigt varma sommardagar.
Ett bra förvaringskärl till surdegsbrödet, även mjölksyrejäsningskruka.
Här i ligger surdegsbröden och gottar sig.
Ah men så fiffigt! Det tipset har jag aldrig hört innan! Tackar & bockar!
kryddburken, kul att det kommer till användning. 🙂
[…] mars 10, 2009 av mimmismat Det här receptet är en bra utgångspunkt för surdegsbröd. Rågbrödet går bra att variera dag 2 genom att byta ut 400 g råg mot siktat vete eller grahamsmjöl. Man kan tillsätta kryddor som fänkål, anis eller kummin i sin deg dag två. Goda frön som solros, pumpa eller linfrön smakar också gott i. Det går att variera malningsgraden på mjölet mellan finare och grövre för att skapa ytterligare variation på brödet. Efter att brödet är gräddat är det gott att pensla brödet med smör på kanter och botten, sedan får man eftergrädda i 5- 10 minuter utan form. Det här ökar också hållbarheten. Vi brukar lägga våra surdegsbröd i en kruka för mjölksyrejäsning det fungerar bra som brödförvaring. […]