Nu har den avlånga pumpan, som jag till en början förväxlade med squashen när den låg ute i köksträdgården, övergått från sina gröna färg till mest bara orange. Mera melerad numer.
Med novembermörkret som omsluter oss inser man att december inte alls är långt borta. Det börjar bli dags för annat på fönsterbrädorna än den lagringsplats för pumpor och vintersquashar som nu. Svag för soppor som jag är har det blivit fler middagar med inslag av dessa vänner inom gurkfamiljen. Enkel vardagssoppa, dock med pumpan förbakad i bakugnen, innan den fått puttra på i järngrytan. Vid två tillfällen trerätters middag med pumpasoppa som inledning, den söta sweet mama som bas gjorde våra gäster förvånade över hur smakrik, len och rund den faktiskt blev.
Kvällens något sena middag värmde gott. En syrlig yoghurt med lite pepprig smak av rättika som topping bröt av mot den lena purésoppan på long pie. Det goda grahamsbrödet som bakades igår bjöds till och en liten blåbärspaj som gräddades på eftervärmen i Tulikivin. Det kallar jag tisdagslyx.
Sweet Mama och Long pie i Novemberkostym.
Pumpa soppa med rättiksyoghurt
500 g Long Pie
1 st gul lök
1 dl hackad körvel
smör
libbsticka
örtsalt
6 dl vatten
1 dl grädde
1. Skala och skär pumpan i mindre bitar. Hacka löken och körveln. Fräs allt några minuter i smör utan att det tar färg.
2. Tillsätt vatten, libbsticka och örtsalt. Koka långsamt på svag värme till pumpan känns mjuk.
3. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Småputtra några minuter och smaka av soppan.
Rättiksyoghurt
2 dl yoghurt
100 g rättika
1 vitlök
örtsalt
Long Pie från grön till orange
Men vad spännande med såna pumpor! Helt otroligt, är de svåra att odla?
Är nog överkurs för mig men mitt lilla växthus är färdigt nu…….
Vilka otroligt vackra pumpor! Jag skall banne mig själv testa att göra pumpasoppa i morgon!
Har en bit muscatpumpa kvar sedan gårdagens ragu på röda linser och muscatpumpa.
Yoghurten med rättika låter jättegod den med. Borde funka bra som tillbehör till mångahanda rätter.
Måste verkligen vara en härlig känsla att äta det man själv odlat och skördat.
KarinW, det är inte svårt att odla dem.
Vi har odlat dem på friland och det har varit en sval och regnig sommar. Med två varma perioder som inslag.
Det hade kunnat gå bättre men något har vi ju fått.
Annika, testa gärna med soppa. Det är en ny erfarenhet som vi verkligen uppskattat.
Vad smakar din muscatpumpa, då? Låter spännande.
Frisk och med sting passar rättiksyoghurten bra att bryta av med. Den ger ockå lite tuggmotstånd.
Vi tycker själva att det är en fantastisk känsla att odla, bygga upp en bra jord, lära oss att bevara sådana basala kunskaper. Men framförallt en meningsfull uppgift.