Söndagen inbjöd till samvaro i trädgården trots att snålblåsten snabbt var framme och försökte få oss att retirera in i stugvärmen. Det ven kring öron och huvud så luvorna åkte på som skyddshjälmar i ett vindande virvlande. Vi plockade av rosenbuskarnas frukt som nu blivit frostnupna och med det ger mer sötma till den lena marmeladen. Har spanat mot buskarna många gånger och tänkt att det vore väl bra tråkigt om det inte hinns med. Nu hade vår svartvinbärsgelé tagit slut, redan! Den har gått åt till den vilda renskavssmaken, gift sig med olika goda ostar så det fanns inget bättre beslut än att bestämt bemästra de nypon som satt på de vassa systrarna Rosa Dumalis och Rosa Rubiginosa.
Receptet härstammar från Hemmet Kokbok dock med lite nya influenser. Marmeladen har redan provats tillsammans med olika ostar och omdömet blir, ”giftigt gott”!
Nyponmarmelad med pumpa
3 l färska nypon
3 dl torrt äpplevin
3 dl vatten
1. Passera nyponen, koka dem i torrt äpplevin och vatten.
1,6 kg Nyponpuré
300 g pumpa i kuber
600 g socker
150 g farinsocker
ett par msk konjak
1. Börja att blanda nyponpuré och pumpakuberna, puttra på spisen i ca 10 min, rör om hela tiden så det ej bränns vid.
2. Tillsätt sockret och fortsätt småputtra under ständigt rörande.
3. Fortsätt till marmeladen blir glansig och pumpan börjar mjukna.
4. Häll nyponmarmeladen på väl rengjorda konjakssköljda burkar.
Konjakssköljda burkar blir bättre
O, jag blev såå sugen….
Säg mig, rensar du bort kliluddet ur nyponen?
Jag tycker det är så jobbigt så hela nyponprojeket brukar stupa på det.
I helgen blev det rosenkvittenpastej till getosten istället, det är syndigt gott det med.
Annelie, nyponfröna är inte så stora i dessa rosensorter. Rosa Rugosa har stora nypon de är lättare att handrensa. Men vi körde nyponen i råsaftscentrifugen först. Inte så att vi gör om det föredrar nog hushållsassistenten med passertillsats istället.
Vad gott det låter med rosenkvitten. Den har vi planerat att sätta av här hemma så vi kan få mer godsaker till skafferiet.
Tackar, jag kollar nyponets beskaffenhet först, har inga egna men här nere i blekinge finns dom överallt, sen bestämmer jag hur det blir—Gott i alla fall!!!
Det här verkar supergott, nu fick jag inspiration att göra något av mina nypon. Fast här nere i Skåne är de inte särskilt frostnupna än, så jag får nog vänta lite.
Och vad fräckt med konjakssköljda burkar! Smak och desinfektion i ett alltså?
Annica, trevligt att kunna inspirera! Vi tycker den passar ypperligt till ost. Berätta gärna om du provar med dina nypon.