Soppan får jag lov att säga är en av de mest underskattade maträtter som går att laga. En snabb soppa med ett gott bröd till vardagsmiddagen kan rädda de flesta magar. Mammas köttsoppa med klimp som mättar ett helt skotersällskap. Ärtsoppan på det förkokta grislägget som skulle göra Kronans gossar gröna av avund. Vårens första nässelsoppa näpen och len i sin enkelhet. Varför inte göra som Annika på Smaskens som bjuder sina vänner på en härlig blomkålssoppa som start på en hel middag.
Sopporna kan delas in i olika grupper;
Klara soppor – som oftast görs på en consommé, dvs en klarad buljong. Det krävs rätt mycket arbete men kan göras i större mängder och frysas in utan problem. Konservering på gammeldags vis är en annan bra metod att bevara buljongen. Sedan kan man servera consommén med olika typer av garnityr. Det finns ett 100-tal olika soppor på detta tema.
Avredda soppor – görs dels som purésoppor enklast är med passerade grönsaker eller rotfrukter som avreds med stärkelse i form av mjöl eller med vegetabiliens egna stärkelse.
Creme- och Veloutésoppor hör även de till denna grupp. Nuförtiden används mest bara buljong som grund och man avrundar med antingen grädde eller en liasion som kan innehålla både grädde och äggulor.
Skaldjurssoppor – Som tillagas på en coulis som är en starkt koncentrerad puré på skalen. Ger en mustig och fantastisk smak så spara skal från räkorna och frys in till det är dags att koka den godaste skaldjursoppan.
Specialsoppor – här har sopporna en koppling till ett land. Det kan man även se på dess karaktär som påminner om dess nation tex Rysk Röbetssoppa och Minsestrone.
Om inte något av ovanstående förslag kan få dig sugen på en soppa kan kanske bilderna nedan få dig på fall.
Purésoppa på Rotselleri och Trattkantareller
Pumpasoppa direkt ur järngrytan
Svendisk soppa, Svenska och Indiska smaker
Soppa för ruggiga sommardagar, en morotssoppa med ingefärssting
En god kumminkorv får sätta smak på soppan
Färskpotatissoppa med kryddig krasse
Åhh vilka soppor, jag älskar också soppa och tycker det är bra mat. Jag tror att soppa är på ”uppgång” vad tror du?
Karin W, Jag hoppas verkligen det. När jag lagat soppa med mina elever har det knorrats lite till att börja med men sen har de ätit med god aptit och varit riktigt nöjda. Tror stenhårt på soppan, behöver knuffas framåt i rampljuset.
Hej,
det är första gången jag är här. Hittade hit från matbloggarna. Vilka fina bilder du har i bloggen. Nu ska jag kolla in om någon av sopporna passar vad jag har hemma, har just bakat ett supergott bröd;-)
Ha en bra helg
/Malin
Kanske borde man ha en soppblogg hörru!
Vilka härliga bilder på soppor, det behövs verkligen nu i höstrusket! Hoppas allt e fint med dig!
Malin, kul att du tittar in på sidan. Hoppas att sopporna kan fungera som en inspiration. Ett nybakat bröd till kan ju inte passa bättre.
Ha en bra Alla Helgon helg!
KarinW, det vore väl nåt. Vi kan bli flera som turas om att lägga ut dagens soppa!
Kryddburken, så sant de hör även hösten till. Tack allt är fint här på berget. Har precis kommit hem efter en vecka i Norrbotten.
hej! jag bler jätteintresserad av soppan på rotselleri och svamp. kan jag möjligtvis få receptet?
Rita, det var länge sedan och jag skrev inte ner något recept den dagen.
På en höft;
Rotselleri, mest av den
Potatis
Palsternacka
Lök
Libbsticka torkad eller färsk beroende på säsong, istället för buljong
Vatten
Trattkantareller torkade eller färska beror på säsong
Grädde
Timjan
S&P
ev. redning
Något sådant kanske kan komma till användning!
[…] soppor har det blivit, i olika skepnader och för olika tillfällen. Allt från mammas mustiga köttsoppa till ärtsoppan som skulle göra […]