Det var sonen som skulle laga middag och det var köttfärssås med pasta som stod på menyn. Jag hämtade in av rotsakerna och kryddorna innan matlagningen kunde påbörjas. Visade hur rotsakerna skulle hackas. Brunoise dvs små tärningar helst inte större än svavlet på en tändsticka var målet inför middagsmålet. Det är lite pillrigt med allt hackande och vill man inte hacka så minitusiöst smått kan man riva grovt på sitt rivjärn. Sonen hackade för glatta livet och sen när vi satt där vid matbordet med våra lassade tallrikar var han rätt nöjd med sin omsorgsfullt lagade köttfärssås. Ni får inget recept idag utan en ingredienslista på vad den jättegoda såsen innehöll. Om ni får problem med er sås så får sonen stå till tjänst för nu är det han som är Bolognesemästaren här hemma.
Söta goda morötter och en aromatisk rotselleri i väntan på trappen.
Ingredienslista till sonens Bolognesesås
köttfärs
morot
rotselleri
lök
vitlök
våra tomater
passerade tomater, eko
tomatpuré, eko
viltfond
libbsticka
timjan
oregano
salt och peppar
Sonens bästa Bolognesesås puttrar på spisen
Hur gammal är din son ?
Åh vad härligt! Använder ni ren nötfärs?
Stjälkselleri brukar jag har i min köttfärssås, men har aldrig provat rotselleri och nu i dessa skördetider så får det bli ett måste! Låter på beskrivning verkligen jättegott!
Frida, han är 20 år. Hur gammal är du? 🙂
annamaria, det är olika. Ibland nötfärs men även blandfärs. Beror på tillgång, pris och användningsområde. När vi har älg i frysen så blir det mycket av just det.
Vad gör du din köttfärssås på? Kul med din fina kladdkaka. Den ska vi prova på.
kryddburken, selleri är en pigg kryddsättare. Det behövs inte så mycket av rotsellerin den är ju så aromatisk. 2 delar morot och 1 del rotselleri tycker jag är rätt lagom.
Se, där lärde jag mig något nytt! Visset inte att det kallas ”brunoise”…
Vilka praktexemplar till morötter! Och en sådan vacker rotselleri! Ser fram emot när jag har en 20-årig son som lagar bolognese åt mig…
Annika, va bra det glädjer mig att skrivandet kommer till lite nytta iaf.
Morötterna har växt till sig starkt under september. Vi har dem fortfarande i landet och skördar eftersom. Rotsellerin är en favorit just nu som vi vuxna äter mycket av.