Är det något som jag verkligen har varit nöjd med den här odlingssäsongen så är det de Asiatiska bladgrönsakerna. De passar sig väl för våra lite svalare vårar och höstar så vi har odlat av dem i flera omgångar. De är betydligt matigare i sin konsistens än vad sallat är och har ofta en lätt kålig smak. Nu när det har blivit lite ruggigare ute var det dags för soppkastrullen att komma fram igen. Först tänkte jag göra en hederlig potatis och purjosoppa men det slutade med att jag också hämtade in av de gröna bladasiaterna. Lite smaksättning med asiatisk touch och Soppa Asia spred sin underbara doft i köket.
Något som inte har vuxit på så där jättebra är citrongräset, lite lyckades jag klippa ihop till soppan men några som har ätit och njutit av dessa under sommaren är katterna.
Soppa Asia
6 st rejäla potatisar
1 purjolök
1 l vatten
1 brk kokosmjölk
1msk Tom Yom – soupmix
en bit citrongräs
1 tärning fin grönsaksbuljong
fisksås
100 g blandade asiatiska bladgrönsaker
sesamolja
rostade sesamfrön
1. Skala potatisen och skär i grova bitar. Dela purjon på längden och skölj ur noga. Strimla den sedan.
2. Lägg allt i en kastrull och slå på av vatten, kokosmjölk, tom yom, fisksås och grönsaksbuljong. Knacka citrongräs med baksidan på kniven och strimla fint. Låt småkoka på spisen till potatisen börjar bli mosig.
3. Börja sedan med att rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Sautera sedan, steka på hög värme, de strimlade asiatiska grönsakerna i lite sesamolja.
4. Mixa soppan något, garnera med en hög av bladgrönsakerna och toppa med sesamfröna. Ringla lite sesamolja över.
kul att odla själv! potatis är så gott i soppor och grytor tycker jag , det tar åt sig så mycket smak!
carolina, vi får tacka Alströmmer för att han tog med potatisen till oss.
Vi fick kålflugelarver (som åt upp rötterna) och därefter kålfjärilslaver och rovfjärilslarver (som åt upp bladen) på alla våra kålväxter. Trist….
Jag var så entusiastisk över alla de asiatiska kålväxter som jag sått, men tappade dessvärre sugen totalt och slet upp alla plantor till slut. Marigt att odla då man inte besprutar alls.
Har du klarat dig helt från skadeinsekter?
Mian, det är tråkigt när det inte går vägen med grödorna. Vi har inte haft något problem med de asiatiska. Vi hade en fiberduk över våra vanliga kålplantor bla som skydd mot kålfjärilen. Där blev det för fuktigt så jag har bara fått ett huvud av vitkål. Snopet! Potatisen fick vi däremot hastigt ta upp pga bladmögel det sprider sig lätt till andra botanum tex tomaterna.
[…] 12 st ark av vårrulledeg 1 st hackad gul lök 2 st grovt rivna morötter rapsolja 1 dl torkad Karl-Johan 1 dl aramealger vatten 1, 25 dl ris 2, 5 dl vatten salt eller fisksås blir ännu godare sesamolja tom yum asiatiska bladgrönsaker […]
[…] redan gjord för att ge en andra angenäm omgång. Snart är det även dags för att avsluta med de asiatiska bladgrönsakerna som passar bäst att odla på sensommaren då det inte är lika […]