Finns det något som doftar så ljuvligt gott som nygräddat bröd. Speciellt om någon annan bakar och man därtill blir bjuden av det fortfarande lite varma brödet. Mannen har nu levererat fina brödkakor till vårt hushåll vid flera tillfällen de senaste veckorna. Ingen är gladare än jag över detta tilltag, men jag kan inte låta bli att fundera om han går i några andra baktankar.
Brödkakor som ger råg i ryggen
Rågsiktkakor
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk honung
3- 4 tsk anis och fänkål efter smak
10 dl ekologiskt vetemjöl
3 dl färskmalet rågmjöl
1. Smält smöret i en kastrull och värm mjölken till 37° om du använder färskjäst.
2. Lös jästen i litet av degvätskan och tillsätt resten. Blanda i av salt och honung.
3. Arbeta in det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
4. Jäs i ca 30 minuter eller till dubbel storlek.
5. Knåda degen lätt. Dela i fyra lika delar och kavla ut till runda kakor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Picka kakorna med en kakopick eller gaffel. Om man vill kan man ta ut ett hål i mitten.
6. Jäs i 30 minuter under bakduk och grädda mitt i ugnen, ca12 min.
anis och kardemumma är nog mina bästa brödkryddor 😀
carolina, jag gillar verkligen lakritstonen i anis och fänkål. Att magen sen blir glad av dem är bonus.