Vi, jag och mannen alltså, har firat 20-årig bröllopsdag förra veckan. Då åt vi lite gott här hemma i lugn och ro. Men vi tyckte att vi kunde vara lite vildare av oss så vi satte oss i bilen och körde ännu mer ut i skogen än där vi bor. Några mil nordväst så ligger en viltrestaurang som är värt sitt besök. Om man inte vill besöka någon av de stora städerna men ändå få äta riktigt god, annorlunda och vällagad mat så är det ett bra och vilt tips att åka till Värdshuset Tvällen.
Vi startade vår middag med en Grangravad älg. Det blev vi nöjda med kände viltsmak och även granaromen kom fram. Till varmrätt blev det Tvällens hemlighet. Hemligt har det varit i 30 år vad det är för något som bjuds. Men flamberar köttet vid bordet gör de och bjuder tre goda såser till med en rustik pommes. Även fast vi nu kanske kunde ana vad det var för kött och såserna analyserades rätt ordentligt, så avslöjar vi inget. Avlsutningen blev en lite svalkande sorbet på hallon och fläder. Även kaffet smakade starkt och gott, med en chokladbit till så kände vi oss både lugna och belåtna. Vildare än så blev det inte i Lördags, men vi åker gärna tillbaka en annan gång. Då ska vi prova Björnkött om de nu lyckas med jakten vill säga.
Utsikt över granskogen
Grangravad älg
200 g älgfilé eller ryggbiff av älg
4 tsk socker
4 tsk salt
1/2 tsk timjan
2 st krossade enbär
1/2 tsk krossad vitpeppar
1/2 dl Explorer gran
1/2 dl finhackade granskott (plockas på våren och fryses in)
Blanda alla ingredienser, lägg dem och köttet i en plastpåse och grava i cirka fem dygn. Frys därefter köttet för att säkerställa den mikrobiologiska kvaliteten och för att det är lättare att skiva köttet fryst.
Åh så mysigt & stort grattis till 20-årig bröllopsdag!!
Grattis, grattis! Vi firar 20 år nästa år vi.
Vilken härlig mat, den där gravade älgen skulle jag vilja testa. Björngalen som jag är har jag inte smakat köttet än!
kryddburken, tackar så mycket. Det var verkligen en lyckad kväll.
KarinW, tack o tack. Om du inte åker till Tvällen så får du testa receptet. Björnkött blir en spännande smakupplevelse.
Jag tittade på länken du skickade med, jo det låg långt in i urskogen. Det verkade mysigt! Grattis till de 20 åren!!
kristina, mer skog än så här kan det knappast bli. Fantastiskt kul att restaurangen går så bra trots sin avlägsna placering. Det var en tysk man som drog igång det hela för drygt 30 år sedan.
Tackar för gratulationerna.
Kul att det går bra för dem!! Man blr ju lite nyfiken, men ligger stället bara sådär längs med vägen eller i ett samhälle?
kristina, inte något samhälle precis det är några hus som ligger bredvid vägen.
Grattis!
Vad tiden går…!
Var det verkligen tjugo år sedan ni gifte er. Jag minns det som igår. Överraskningen där i gymnastiksalen eller studentkyrkan eller vad det var. Meningen var ju att vara med på min förstfödde sonsons dop. Han blev döpt men ni blev ju gifta samtidigt :).
Och bröllopsfesten – kräftskiva med turkiska kräftor och hela tjocka släkten från både Norrbotten och Bohuslän.
Farfar
Farfar, åren går som sagt var. Överraskning som hette duga när ni alla kom till dopet. 😀
Hej
försenat grattis på bröllopsdagen! Kära syster Elsa och jag begick premiär på björnkött idag – godare än väntat, mört och gott. Elsa var kocka och jag åt!Rekommenderas å det varmaste – smörj kråset med björn – godare än gås!
Mvh
flickorna från Gullträsk
Helen, tack för gratulationerna! Men vad spännande med björnkött. Har du jagat själv? Det är bra med Björn där i trakterna. Syster och man såg en björn 2 km norr om Gullträsk när de åkte från stugan för ett tag sedan.
Må så gott i Gullträsk !! Hälsa Elsa! Såg er bror som hastigast vid brölloppet i somras. Åker snart upp en sväng igen till Björntträsk, kanske du är uppe då?
Hej,
dessvärre är vi inte däruppe och björnköttet köpte Elsa på Coop i Spånga(!!!). Det kan behövas lite vilda stråk här i storstan oxå! Herr/fru björn brukar vissla nere i skogen när jag sågar ved i Gullträsk, närmare än så har vi inte kommit varann (kanske lika bra det). Hade tänkt hinna åka upp en sväng till nu i höst, men inte tidigare än kanske i november.
Hälsar alltid på hos din mor när jag är uppe!
På återhörande! Helen
Helen, va kul att de tar hem björnkött till Coop. Jag måste prova så snart som möjligt. De har fällt två björnar här i Värmland och då är kvoten fylld.
Jag och Isa var livrädd för björn när vi åkte och slängde sopor på soptippen i Gullträsk. Den ena satt kvar och gasade på shoppern och den andra kasta soporna tvärt. Nu kan man skratta gott åt det, men då var vi riktigt rädda. Tonåringar med god fantasi!
[…] erbjuder allt från fiskrätter, kötträtter och vilträtter. Förra året när vi var här och firade tjugo jämnt åt vi tre smakliga rätter. Den här gången hade jag bestämt mig för att prova på björnkött […]