Klengås är en värmländsk specialitet som serveras vid en del hembygdsgårdar runt om. Vi åt vår första mesostssmörgås med kaffe på Gammelvala i Brunskog, det är ett kärt smakminne som påminner sig ibland. Namnet kommer av att man klenar dvs kletar ut smöret på brödbiten, något man förr använde tummen till. Nu när vi åt här hemma gjorde vi så att vi bakade rågsiktskakor, la på smör dock inte med tummen och avslutade med att riva mesost över. Att äta en klengås med en god kaffekopp till är en liten guldstund som jag tycker alla borde få prova på. Har ni nu inte vägarna förbi Värmland och våra hembygdsgårdar så ska ni få en beskrivning som gör att ni kan prova på hemma hos er. I originalbeskrivningen är det en vetedeg som det bakas brödkakorna på. Vi gillar att göra på rågsiktkakor så du får välja vilket du känner för eller kanske det blir både och.
Klengås en värmländsk guldstund
Klengås
Vetedeg
smör
mesost
1. Vanlig vetedeg kavlas ut tunt, ca en 1/2 cm i till runda kakor som är 20 cm.
2. Kakorna naggas och gräddas 3-4 minuter i 275 °.
3. Brödet smöras rikligt när det kallnat och doppas sedan i riven mesost. Gärna lite torkad, det går lättare då.
det är så kul att läsa om olika landskapspecialiteter. min bästa vän är från norrland, så jag har fått smaka både renchips, ”evighetsnötter” och smultronvin därifrån 🙂
carolina, visst är det kul med alla varianter och specialare runt om från vårt avlånga land. Som du kanske förstår gillar jag också det norrländska. 🙂 Vad är evighetsnötter?
Jag gillar mesost, visst menar du den bruna hårda osten?
Min mormor hade alltid den och en vitmesost till. Kommer släktingar till mannen från Värmland idag ska fråga henne om hon ätit klengås!
Titta in till mig, har en liten ”grej” till dig!
KarinW, den är brun, hård och den vi använde är även gjord på getmjölk.
Jo, jag tackar jag det gjorde riktigt glad. Alltid kul med lite uppmuntran.
Jag var på Gammelvala många gånger som barn, för 7 år sedan var jag där igen och då åt vi någon gröt?! Vad kan den ha hetat? Gott var det iallafall. Bor du nära där? /Kristina
kristina, det kanske var Nävgröt med fläsk och kröser ni åt. Har skrivit om det på bloggen om du vill prova på hemma hos dig.
Det är ganska nära, bara några mil om man åker över skogen på de små vägarna. Har du släkt i närheten?
Ja nävgröt var det! Det var gott! Jag kommer ihåg att min då 2 1/2 -åring gillade det också (fast idag hade han nog vägrat..). Nej vi har inte släkt där men en gammal lekkamrat till min pappa, han heter Zethreaus i efternamn. Känner du honom? Jag tror att han har en 3-4 barn.
kristina, namnet Zethreaus känner jag tyvärr inte igen, men jag får försöka att lägga på minnet i fall att……
Hejsan jag googlade mig hit eftersom jag själv skrev om klengås och ingen visste vad det var på min blogg… Jag la ut en bild och inte ens en tjej från Karlstad hade hört talas om det.
Men när jag såg din bild så blev jag snopen för den ser inte alls ut som de klengås mackor jag har sett… Lite roligt att se hur mycke det skiljer även lokalt.
De klengåsar jag brukar äta är gjorda av torkad finmalen mesost som kallas sandost. De strös och trycks på kakan och ser inte alls ut som den du har på bild… Kul att kolla in andra varianter också…
Hej Maria! Vad kul att du också gillar klengås. Vi gör på vårat vis och det ser inte ut så på alla platser som serverar denna smörgås. Gammalt tillbaka var det enklast att torka den rivna osten. Vi förlitar oss på kylen och river den färsk hemma hos oss.