En riktigt fin och smakrik soppa som passar som bäst nu när grönsakerna är som ljuvligast i köksträdgården. Man blir så lagom mätt på den här middagsmaten och mer behövs inte så här när sensommaren visar sin vackraste sida. Vill man kan man piffa upp soppan med grädde och äggulor, redningen kallas för Liasion, uttalas liasång, på franska och det blir en extra krämigt god konsistens. Nu la jag bara i en äggula i soppan så var och en fick röra ner i sin egen tallrik.
Ängamat på vårt vis
8 st potatisar
8 st späda morötter
1 st palsternacka
2 st gula lökar
smör
1 liten purjo
1 dl spritade bondbönor
1 dl spritade ärtor
1/4 mjäll vitkålshuvud
1 l vatten
1/2 l mjölk
2 grönsaksbuljongtärningar av god kvalitét
3 blad libbsticka
2 st lagerblad
1 kvist timjan
salt
peppar
äggulor
1. Skär potatis, morot och palsternacka i munsbitar. Skiva löken tunnt.
2. Stek grönsakerna utan att de tar färg en liten stund.
3. Strimla purjon och vitkålen.
4. Tillsätt vatten, mjölk, buljongtärningarna, libbstickan och lagerbladen. Småkoka några minuter så att potatisen nästan är mjuk.
5. Lägg i purjo, bondbönor, ärtor och vitkålen. Låt soppan puttra en liten stund till alla grönsaker är precis klara.
6. Smaka av med salt och peppar.
7. Nu kan man dra soppan från värmen och reda av med äggulor och en skvätt grädde.
8. Idag la jag bara äggulan direkt i portionsskålen så var och en fick blanda själv.
6. Jättegott till är en knäckemacka med god ost.
Det är bland det godaste jag vet! Har inte gjort någon i år. Fy skäms! Åhhh vad hungrig jag blev nu.
annamaria, visst är det gott. Du har gyllene stunder nu när grönsakerna är så fina.
Jag har inte gjort någon grönsakssoppa än heller men det måste bli!
Har aldrig serverat med äggula så där, fiffigt!
vilken vacker soppa!
carolina, tack snälla du!
[…] blickar tillbaka i sopparkivet vill jag genast springa ut i trädgården, samla och skörda till en Ängamat på vårt vis. Den gången med en redning på en äggula direkt i […]