Som barn fick man emellanåt äta av mammas kokihop. Bra vardagsmat som gick snabbt att laga till och en hel del grönsaker i. Hon lagade för det mesta upp den med potatis, morötter, gul lök och falukorv som kokades i buljong med klassiska kryddor som kryddpeppar och lagerblad. Egentligen kan man ta vad man har hemma för stunden. Min mamma brukade ibland även börja med att koka fläskkött som grund för att få en god buljong. Det här är mer en gryta och vi har alltid ätit den med gaffel. Blir det kvar av den goda buljongen så kan ett bröd vara till god hjälp för att suga upp det sista. Annars får man dricka ur skålen som man gör med misosoppan.
Dagens Kokihop
Färskpotatis i halvor
Morötter i sneda slantar
Purjolök i lite större bitar och smått till slutet
Rädisor i halvor
Köttkorv i skivor
Grönsaksbuljong
Vatten
Lagerblad
Kryddpepparkorn
1. Koka potatis, purjo och morötterna mjuka i buljongen med kryddorna.
2. Lägg i korven och sjud sakta en stund så den blir varm.
3. Strö på lite av den finhackade purjon eller något annat kryddgrönt.
Det ser faktiskt gott ut! Jag som absolut inte gillar korv! 🙂
Åh det är väl gott med ”korvgryta”. Det var det första jag fick lära mig i hemkunskapen. fast med falukorv. Det lagar jag än idag – med massor av persilja på också. Kanske lite creme fraiche med pepparrot i också….Nu är det länge sen – tack för tipset!
Liza, det behöver ju inte vara med någon korv, speciellt nu när det finns så mycket smakrika grönsaker att få tag på.
annamaria, kul med mat från hemkunskapen. Jag kommer ihåg att vi lagade fisk i folie ovanpå kokepotatisen.
Hej !
Hade inte jag copyrait på ” kokihop ” ? Hur som helst, vilken fin sida Du har.
Hälsningar
Mamma Gullan
Gullan, du kan få lägga ut dit originalrecept om du vill. Du äter väl din kokihop nu, kära mamma.