Har nu suttit och plockat av alla krusbären från buskarna. Slås av att de är så fantastisk goda ungefär som blå vindruvor. Mannen berättar att krusbären var högt uppskattade på 1800 talet fram till det att mjöldaggen kom då försvann de. Även hunden sluter upp och vill smaka av bären. Nu för tiden vill hon bli bjuden. När hon var yngre brukade hon lukta runt på busken och välja ut de mogna. Försiktigt försökte hon dra av bäret. Det gick inte alltid smärtfritt till, den taggiga grenen försvarade sitt bär väl och det slutade med att hunden skällde argt tillbaka. Snacka om att bli taggad av krusbär i dubbel bemärkelse.
Av dagens skörd blev till att börja med en chutney på krusbären. De söta goda sommarrödbetorna som låg på bänken fick också bidra till fin färg och smak. Ska bli spännande att få smaka av den när den fått stå till sig ett tag.
Krusbärschutney
1 l krusbär, snoppade
1 gul lök
1 rödbeta
1 dl äpplecidervinäger
3 dl socker
1 msk kardemumma
1/2 msk brunt senapsfrö
1 hel kanelstång
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1. Hacka löken och fräs den mjuk i oljan utan att den tar färg.
2. Skär rödbetan i små tärningar och tillsätt den, krusbären och vinägern till löken
3. Puttra på en stund innan du tillsätter socker och kryddorna. Fortsätt att småkoka i ca 45 till din chutney är tjock och fin.
4. Häll upp på rena burkar. Förvara den gärna i någon månad så den får gotta till sig ordentligt.
Jag och en kompis satt i går och sa: ”vart har alla krusbär tagit vägen”? När man var barn fanns det krusbär överallt. Kollade på Granngården i början av sommaren – fanns inga buskar att köpa. Ville haft en i stugan. hittar inga krusbär att köpa heller, får nog åka till torget. krusbäskräm så gott!
chutney är ju så gott! vilken mat tror du din variant passar till? 🙂
annamaria, det är verkligen ett underskattad bär. Det är en positiv överraskning varje sommar när man får börja smaka av dem. Hoppas du får tag på en buske snart till din stuga.
carolina, jag kommer att prova till lite av varje. Kyckling, fläskkött och som tillbehör till ost. Men först ut blir det nog till någon indisk mat, kryddigt och helt underbart gott.
[…] dl vatten 1/2 soja 2 dl matlagningsyoghurt 2 msk krusbärschutney eller någon annan chutney du har hemma 1/2 tsk curry 1 krm kanel 1 krm […]
[…] uppskatta dessa, nosar sig till de mogna, sötaste och ger därefter skall. Hon har lärt sig sin läxa och vill helst inte ta dem direkt från gren utan ser sig helst serverad ur hand. Där finner du […]
[…] Receptet på krusbärschutney från förra året, nu med några nya kryddor…….. […]