Nu när indiankrassen kommit igång lite här och där i min trädgård är det gott att ta med den i maten. Den smakar lite pepprigt för den som nu ännu inte vågat prova på. De flesta kanske har stött på den vanliga kryddkrassen, det här är bara lite mer smak. Allt går att äta blad, blommor och även de gröna frukterna som blir. Jag har tänkt tanken många gånger att jag ska lägga in frukten och använda som kapris. Vi får väl se om det blir av den här säsongen.
Kryddkrassen växer på fint under äppelträdet.
Kikärtsbiffar med indiankrasse
800 g kokta kikärtor eller två burkar
1/2 dl havregryn
1 dl mjölk KRAV
1 st ägg KRAV
2 msk majsmjöl
10 st blad av indiankrasse
2 st späda morötter
1 st gul lök med blast
1 tsk curry
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
örtsalt
rapsolja
1. Blanda havregryn och mjölk, låt stå och dra en stund.
2. Mixa kikärtor, mjölkblandingen, majsmjöl och ägget till en slät massa.
3. Riv morötterna, strimla krasse och lök.
4. Blanda ner grönsakerna och kryddor.
5. Smaka av med örtsalt.
6. Forma till biffar (1/2 dl per biff) och stek i oljan.
Servera biffarna som en hel måltid med ris, chapati, chutney av något slag och en klick yoghurt. Det är också gott att äta dem som burgare i bröd med dressing och lite grönsaker. Blir det några över så testa dem kalla med ett tunt lager yoghurt ovanpå och toppa med lite het rabarberchutney.
Det ser väldigt gott ut! Mina kikärtsbiffar blir aldrig sådär fasta och fina, vad har du för knep?
Anna, i den här blandningen har jag både ägg, havremjölksmixet och maizena som bindemedel. Om du inte äter ägg, tillsätt lite mer maizena. Den blev lätthanterlig. Tog 1/2 dl kikärtsmet per biff, rullade först till bollar och sedan plattade jag ut dem lite.
Prova gärna receptet, tycker du det är svårt att få tag på krasse så byt ut mot annat grönt.
Tack så mkt för tipsen! Jag har faktiskt några burkar med kikärtor i skafferiet så jag kanske ska passa på att göra biffar någon dag nu framöver. De går väl att frysa?
Anna, Det blir rätt många biffar, så det är en god idé att frysa dem. Har själv lagt några i frysen så min dotter får smaka när hon kommer hem.
den mår liite bättre idag, så den ska nog klara av både lunch utenoch tacos 😉 jo, den smakar sagolikt också! 🙂
oj va mycke bra info! Men va menar du med pepprig, om indiankrassen alltså? Funderar om den kan duga som sköldpaddsmat nämligen 😉
Om man jämför med en isbergsallad som inte smakar någonting, så har krassen en senapshetta i sig. Lite pepprig sas. Du får smaka själv först så kan du bedöma om dina kompisar kan äta av krassen. Fina är det att ha som prydnadsblommor och sedan går det ju att äta. 😉