När värmen sveper in över oss så här, kan man inte motstå att vara ute. Helst skulle jag vilja ha ett utekök, så att jag kan laga allt ute i trädgården, men vissa förberedelser får jag allt göra inne. Potatissallad var kvällens önskemål från man och son, en med kapris i, det var det enda kravet de hade. Jag tycker det passar bra med lite söt-syrligt äpple i speciellt om man har griskött av något slag till. Sallatsplockningen i köksträdgården är en tillfredställande syssla, sen är det bara att ställa fram olja och vinäger så var och en kan göra sin egen blandning. Det förenklar en hel del till varje dags salladen.
Tidigare under vårvintern har jag också lagat en ljummen potatissallad, då till en vitlökskorv som halstrades på glödbädden i bakugnen.
Vad gör du för goda potatissallader? Vi har en lång och härlig grillsäsong framför oss så kom gärna med förslag på andra varianter, då kan vi alla få testa nya godingar den här sommaren.
Potatissallad på mitt vis
6-8 pers.
1 kg skalad kokt potatis
2 st röda äpplen
1 st röd lök
3 dl gräddfil
1 dl majonäs eller aioli jag hade kvar sen tidigare i veckan.
2 msk fransk senap
2 msk kapris
1 knippe gräslök
salt och peppar
1. Skiva potatisen, äpplen och rödlök i tunna bitar.
2. Blanda gräddfil, majonäs, senap. Rör ner kapris och hackad gräslök
3. Tillsätt den skivade potatisen, äpplen och rödlök med gräddfilsblandningen.
4. Smaka av med salt och peppar.
Potatissalladen intogs i kvällsolens sken, kan det bli bättre!
[…] Grillad köttbit och en sallad på färskpotatis, äpple och gräslök […]
Jag älskar äpple i potatissallad. Det ingår i min också. krispigt och gott!
annamaria: Hur gör du din för övrigt?
Har aldrig testat med äpple i konstigt nog, låter gott.
Maia, det blir jättegott. Äpplet ger en god brytning både i konsistens och smak.
Prova på nu och återkom gärna med ett utlåtande.
Det är ju väldigt viktigt vilken äppelsort man väljer. Det finns ju röda äpplen av allehanda smaker, men jag förmodar att du använder ganska syrliga äpplen för det här receptet?
Magnus, som jag skriver i texten så är det ett äpple med lite sötma och syrlighet som jag använde. Just vilken sort jag skar ner i salladen kommer jag inte ihåg nu. Röda äpplen tycker jag är otroligt vackra i maten. Angående sorter tycker jag att man ska prioritera de svenska. Desto lyxigare tycker jag det är på sensommaren när vi kan använda äpplen från våra egna träd.
Potatis, gräddfil och majonäs i grunden. Sen äpple och pepparot till rökt fisk. Äpple och saltgurka och kapris till det mesta. Gurka och vitlök till lammet. Ibland en klassisk fransk variant, gärna med små tomater, sparris och spenat i.
Har du gjort någon flädersaft i år? Jag ska sätta en sats nu och det var därför jag hittade hit. =)
Emma, tack för fina förslag på smaksättningar till potatissallader.
Jag har inte satt någon saft på fläderblommor ännu eftersom de inte hunnit slå ut här hos oss. Men något gott får det bli av årets skörd. =)